Alle blogs

Kapsels door de jaren heenIn deze blog een kleine geschiedenisles, maar dan over een onderwerp dat we écht leuk vinden! Vrouwen en hun haar: al decennialang een veelbesproken onderwerp. In de Griekse oudheid (zo’n 5000 jaar geleden) waren er al trends op het gebied van hoe vrouwen hun haar droegen, maar wij gaan het hebben over de beste haartrends van de afgelopen 100 jaar.


1900

De top-knot was ook rond 1900 helemaal hot! Volume was een must, of je nou lang of kort haar had. Dit kapsel was geïnspireerd op de “Gibson Girl” tekeningen die in die tijd heel populair waren. De Gibson Girl en haar kapsel wordt gezien als de eerste nationale schoonheidsstandaard voor de Amerikaanse vrouwen.


1910

Rond 1910 werd lang haar vaak populair. Vrouwen droegen het los en golvend of opgestoken en met veel accessoires opgeleukt. Ook het kapsel “gordijn haar” was erg geliefd. Bij dit kapsel werd het haar om een haarband gewikkeld in verschillende laagjes (zie onderstaande foto). Op feestjes en speciale gelegenheden werden er ringetjes en andere sieraden om de haarband vastgemaakt.


1920

In de jaren 20, de jaren van de Charleston dans, was het gedaan met de losse krullen. Strakke en korte boblijnen in alle soorten en maten waren de trend! Een populair bobkapsel was de “Eton crop”, dat zo genoemd werd omdat het kapsel een jongensachtig uiterlijk gaf. In de onderstaande foto zien we een “kokosnoot bob”, ook populair in deze tijd!


1930

In 1930 blijft de korte bob in de mode, maar dan wel met een twist, letterlijk! Korte krullende bobkapsels waren hot in de jaren 30. Deze krullen werden ook wel “vinger krullen” genoemd.


1940

De jaren 40 waren die van de Pin Up Girl; vaak mooie blonde vrouwen die soldaten aanmoedigden om dapper de strijd in te gaan. De haartrend rond deze tijd was dan ook land gekruld haar. Vaak werd één pluk van het haar opgerold en vastgepind aan één kant van het hoofd. Deze manier van het oprollen en vastzetten van het haar noemen we nu het “victory roll” kapsel.


1950

In 1950 wilde elke vrouw er uitzien als actrice Audrey Hepburn. Ze was klein, zeer elegant, had een wespentaille en een volle bos zwart haar met strakke pony. Het haar werd vaak opgestoken gedragen maar had wel veel volume. Chignons, de chique lage knot, werden ook vaak gedragen.


1960

We gaan van lang haar weer terug naar kort! Actrice Mia Farrow en model Twiggy brachten het jongensachtige korte kapsel wat wij nu omschrijven als “pixie ” terug in de mode. Ook het “beehive” kapsel (dat er letterlijk uitzag alsof je een bijenkorf op je hoofd had) en de omgekeerde bob, waarbij de puntjes van het haar naar binnen krulden, werden veel gezien.1970

Dé hippiejaren braken aan! Iedereen voelde zich vrij en peace en love was het levensmotto van de jeugd van toen. Dit was ook terug de zien in de kapsels van deze tijd; pony’s, laagjes, korte stekels en lange golvende haren, alles mocht!


1980

De wereld was in de jaren ’80 in de ban van permanenten, veel volume, hanenkammen, sjaaltjes en de Whale Spout. Dit laatste kapsel is nu weer terug in de mode, maar dan als halve hoge staart. Daarnaast bleef ook het korte haar in de mode, maar wel met verschillende laagjes.


1990

De gouden jaren voor de supermodellen braken aan. Naomi Campbell en haar lange steile lokken, Cindy Crawford met haar dikke volle haardos en satijnachtige bruine haren van Carla Bruni waren inspiratiebronnen voor veel vrouwen uit deze tijd. Maar bovenal was vooral “the Rachel” het kapsel waar de meeste vrouwen bij de kapper om vroegen. We hebben er zelfs een hele blogpost aan gewijd.


2000

Van 2000 tot 2010 was er niet echt één kapsel waar alle vrouwen in gezien wilden worden. Natuurlijk, net uit bed haar waren de favoriete kapsels van deze tijd. Wel werden een aantal sterren gespot met gekleurde extensions en wafelhaar.


2010 tot nu

Begin 2010 tot 2014 waren goede jaren voor de blondines. Honingblond, vanilleblond, goudblond, bronde, alle tinten blond kwamen voorbij. Lang haar met zachte krullen was het kapsel waar de meeste vrouwen in gezien wilden worden. Dit kapsel werd geïntroduceerd door een bekend lingeriemerk, die haar modellen met lange golvende lokken de catwalk op stuurde. Het haar is goed verzorgd, het liefst met laagjes en sexy krullen.


Nu kan jij trots aan klanten vertellen welk kapsel 100 jaar geleden in de mode was. Ik ben benieuwd welk kapsel de volgende 10 jaar populair gaat zijn! Welk jaartal vond jij de mooiste kapsels hebben?


Bronnen:

Pinterest

Pinterest

Flickr.com 

The mind cirle.com

Allposters.com

Tumblr.com

Pinterest

Pinterest

Crazyforus.com

Allure

Cosmopolitan

Socialserendip.com

Pinterest


Benieuwd of jij veilig werkt?