Meer blogberichten

Kapperseczeem, wat is het en hoe krijg je het?

21 januari 2022

In deze blog zoomen we wat meer in op de beroepsziektekapperseczeem onder kappers. Het is nog weleens een onderwerp wat snel wordt vermeden. Het is natuurlijk ook allesbehalve fijn, maar het is wel belangrijk om het bespreekbaar te maken.


Wat is het?

Kapperseczeem is een veelvoorkomend probleem bij kappers. Het is een ontstekingsreactie van de huid en dit wordt veroorzaakt door een herhaalde irritatie. Een andere oorzaak kan een allergie zijn. Bekende symptomen van kapperseczeem zijn: schilfers, kloofjes, roodheid en jeuk op de huid. Maar liefst 40% van de kappers heeft weleens last kapperseczeem. Gelukkig is het niet besmettelijk!

Wel kan kapperseczeem de oorzaak zijn dat het voor sommige kappers niet meer mogelijk is om te werken. Maar wat is deze vorm van eczeem nou precies?  Kapperseczeem zijn eczeemklachten die voornamelijk rond de handen ontstaan. Doordat er veel met water en chemische stoffen wordt gewerkt is het effect een huidafwijking.


En hoe krijg je kapperseczeem? 

Kapperseczeem komt niet per se van één iets, het is een combinatie van meerdere factoren. Oorzaak nummer een is het veel in contact komen met water.  De barrièrefunctie van je huid vermindert en je huid wordt week. Hierdoor kunnen schadelijke stoffen en bacteriën eenvoudig door de huid naar binnen dringen. Als je handen hierna in contact komen met shampoo, haarkleuring en permanentvloeistof (irriterende stoffen) raakt je huid verder beschadigd. Hierdoor wordt de kans groot dat je kapperseczeem ontwikkelt.

Daarnaast kan het dragen van sieraden tijdens het knippen ook een oorzaak zijn. Al deze oorzaken kunnen een rol spelen bij het ontwikkelen van kapperseczeem, dus pas op!


Kan je het behandelen? 

Daar kan je achter komen bij het Huid & Arbeid centrum in Velp . Hier kunnen ze definitief vaststellen of je last hebt van kapperseczeem. Soms kan tijdelijk rust voorgeschreven worden. Dit kan enkele weken kan duren totdat het eczeem weer hersteld is. Daarnaast wordt er bijna altijd een zalf of crème voorgeschreven om de huidafwijking te behandelen.

Om kapperseczeem te voorkomen adviseren wij om tijdens het wassen altijd pvc-handschoenen met lange manchet te dragen. Bij blonderen, kleuren en permanenten adviseren wij om gebruik te maken van handschoenen van nitril.


Doe de Kapperseczeemtest

Neem contact op met de Kapperspoli


Wil je klachten voor zijn, updates krijgen over tips & tricks en op de hoogte blijven van de laatste trends in de kappersbranche? Volg ons op Instagram en Facebook!


Bronnen:

Huidarts

Gezondheidsplein

 

Benieuwd of jij veilig werkt?