Alle blogs

Wat is kapperseczeem en hoe krijg je het?



Wist je dat zo’n 40% van de kappers kapperseczeem heeft of wel eens heeft gehad? Het is een van de meest voorkomende klachten onder kappers. Toch is het een onderwerp wat liever wordt vermeden en niet altijd bespreekbaar wordt gemaakt. Wat is kapperseczeem nou precies en hoe krijg je dit?


Wat is kapperseczeem?

Misschien heb je de term al regelmatig voorbij horen komen, maar denk jij vooral ‘Wat is kapperseczeem eigenlijk?’ Kapperseczeem wordt ook wel handeczeem genoemd. Deze aandoening bestaat uit verschillende huidklachten aan de handen. Denk dan aan rode bultjes, blaasjes, rode en pijnlijke plekken, zwellingen, pijnlijke kloven of eeltvorming. De klachten kunnen variërend zijn van een paar kleine bultjes tot dikke rode handen met veel kleine wondjes. De huidirritaties zien we vooral terug op de handen, maar ze kunnen ook optreden op de huid van je armen of gezicht.


Hoewel veel kappers last hebben van kapperseczeem, is het voor velen fijn om te weten dat het niet besmettelijk is.

Hoe kun je kapperseczeem krijgen?

Kapperseczeem ontstaat door een combinatie van meerdere factoren. Vrijwel altijd is het vele contact met water een van de belangrijkste oorzaken. Dit zorgt er namelijk voor dat de huidbarrière van onze huid beschadigd raakt, waardoor de huid dunner en week wordt. Bacteriën en schadelijke stoffen kunnen dan heel makkelijk de huid binnendringen.


Als kapper werk je regelmatig met producten die irriterende of schadelijke stoffen bevatten, zoals vloeistoffen voor het kleuren en permanenten, maar ook shampoos. Als de huid al licht beschadigd of dun is, gaan deze stoffen de huid alleen maar meer beschadigen.


Daarnaast kan het ook zomaar zijn dat je allergisch bent voor bepaalde vloeistoffen. Veel voorkomende allergenen zijn glycerylthioglycolaat (wat in permanentvloeistoffen zit) of p-phenyleendiamine base (wat in haarverf voorkomt).


Wanneer je deze factoren en eventuele andere factoren (zoals temperatuurverschillen of het dragen van sieraden) dagelijks veel met elkaar combineert, is dat te veel voor jouw huid en geeft jouw huid verschillende klachten.


De vraag ‘Wat is kapperseczeem?’ is nu uitgebreid beantwoord. Het is natuurlijk heel belangrijk om deze veelgenoemde klacht te voorkomen. Lees daarom ook ons artikel ‘8 tips om kapperseczeem te voorkomen’.


Doe de Kapperseczeemtest

Neem contact op met de Kapperspoli


Wil je klachten voor zijn, updates krijgen over tips & tricks en op de hoogte blijven van de laatste trends in de kappersbranche? Volg ons op Instagram en Facebook!


Bronnen:

Huidarts

Gezondheidsplein

 

Benieuwd of jij veilig werkt?