Alle blogs

Kapperseczeem voorkomenKapperseczeem is een vervelende, maar ook veelvoorkomende klacht onder kappers. Door dagelijks te werken met water en irriterende stoffen (zoals haarkleuring en permanentvloeistof) wordt je huid wat weker en kan het eerder beschadigen. De gevolgen daarvan zijn onder andere jeuk, huidirritatie of uiteindelijk eczeem. Maar hoe kun je kapperseczeem voorkomen?

Bij Healthy Hairdresser vinden we het belangrijk dat iedere kapper veilig en gezond kan werken. Zo willen we onder andere samen met jou zo goed mogelijk kapperseczeem voorkomen.

Klachten bij kapperseczeem

Naar schatting hebben zo’n 40% van alle kappers wel eens kapperseczeem (gehad). De klachten die je hierbij kunt ervaren zijn wisselend: van kleine rode bultjes tot extreme eczeemreacties met pijnlijke plekken. Of de klachten nou mild of heftig zijn, het is hoe dan ook vervelend en daarom is het belangrijk om kapperseczeem te voorkomen.

Kapperseczeem voorkomen

Kapperseczeem voorkomen is beter dan genezen, juist omdat de klachten zo vervelend kunnen zijn. Je kunt kapperseczeem voorkomen door slechts een paar kleine aanpassingen in jouw werkroutine:

  • Gebruik de juiste handschoenen, zoals PVC-handschoenen met een lang manchet bij het wassen en handschoenen van Nitril bij het kleuren, permanenten of blonderen.
  • Beperk het dragen van handschoenen tot maximaal vier uur per dag en zorg tussendoor voor wat frisse lucht rondom jouw handen.
  • Geen handschoenen gedragen tijdens het wassen? Droog je handen dan altijd goed af met een schone handdoek, ook tussen jouw vingers.
  • Doe sieraden tijdens het werk af. Vaak blijft daar vocht achter of onder zitten

Kortom: zorg ervoor dat jij jouw handen zo droog en schoon mogelijk houdt.

Wist je dat er ook afspraken staan over kapperseczeem voorkomen in het Arboconvenant? Er is onder andere afgesproken dat je per uur niet langer dan 30 minuten nat werk mag doen en dat het haar pas wordt geverfd als het al geknipt is. Daarnaast worden leerlingen van de kappersopleiding voorgelicht over deze klachten en leren zij meer over kapperseczeem voorkomen.

Kapperseczeem voorkomen doen we dus samen! Benieuwd naar meer tips die jij kunt toepassen? Lees ons artikel met 8 tips om kapperseczeem te voorkomen.

Wil je klachten voor zijn, updates krijgen over tips & tricks en op de hoogte blijven van de laatste trends in de kappersbranche? Volg mij op Instagram en Facebook!

Benieuwd of jij veilig werkt?