Alle blogs

8 tips om kapperseczeem te voorkomen

27 november 2022

27 november 2022

Kapperseczeem is een vervelende huidaandoening die voor veel klachten kan zorgen. Veel kappers denken vaak dat het ‘vanzelf weer over gaat’, maar niks is minder waar. Daarom delen we graag 8 tips om kapperseczeem te voorkomen.

Tip 1: Draag handschoenen


Om goed voor jouw handen te zorgen is het belangrijk om handschoenen te dragen tijdens het werk. Wij adviseren om PVC-handschoenen met een lang manchet te gebruiken bij het wassen van de haren en handschoenen van Nitril te gebruiken bij het kleuren, permanenten of blonderen. Zo voorkom je dat de irriterende stoffen de huid binnendringen.

Houd er rekening mee dat je de handschoenen maximaal 4 uur per dag draagt en dat er tussendoor ook voldoende ruimte is om jouw handen even lekker te laten luchten.


Tip 2: Doe sieraden af

Sieraden zijn prachtig, dat vinden wij ook! Maar toch werkt het een stuk fijner als je ze tijdens het werken niet draagt. Wanneer je je handen wast terwijl je ringen en/of armbanden om hebt, is de kans groot dat er wat vocht achter blijft zitten. Hoe meer jouw huid in contact komt met vocht, hoe groter de kans is op kapperseczeem. Neem het zekere voor het onzekere en doe ze lekker af!


Tip 3: Droog je handen af

Na tip 2 is dit wel een hele logische tip: droog je handen af! Tijdens een werkdag komen jouw handen veel in contact met water. Wanneer je je handen goed afdroogt, is de kans op kapperseczeem een stuk kleiner. Zorg er bij het afdrogen voor dat je ook goed afdroogt tussen je vingers en gebruik hiervoor altijd een schone handdoek of tissue.


Tip 4: Doe nat werk minder dan de helft van de tijd

In het kappersvak zijn we vaak bezig met ‘nat werk’, hieronder vallen onder andere werkzaamheden als haren wassen en uitspoelen, het aanbrengen en uitspoelen van kleurstoffen en het wassen van de handen na deze werkzaamheden. Werk je niet met de juiste handschoenen? Zorg er dan voor dat je nat werk beperkt tot maximaal 30 minuten per uur.


Tip 5: Bereid producten op de juiste manier

Kleuringen, blonderingsmiddelen en permanentvloeistof bereid je altijd veilig in de chemiehoek of productbereidingsruimte. Zorg er tijdens deze werkzaamheden voor dat je zo min mogelijk knoeit en uiteraard ook weer handschoenen draagt om kapperseczeem te voorkomen. Extra tips hierbij: Gebruik zo veel mogelijk stuifvrije middelen of zet de afzuigkap aan, zodat je ook niks inademt. Vergeet daarna niet om de ruimte netjes en schoon achter te laten!


Tip 6: Houd jouw huid in de gaten

Misschien wel een van de meest vergeten tips om kapperseczeem te voorkomen: houd jouw  huid in de gaten! Controleer regelmatig jouw huid op bultjes, roodheid, zwellingen, wondjes, blaasjes of andere huidirritaties. Door de huid regelmatig te controleren, vallen huidirritaties eerder op en kun je eerder ingrijpen als dat nodig is.


Tip 7: Verzorg jouw handen

Hoe beter jij jouw huid verzorgt, des te meer jouw huid kan hebben. Na een dag werken is het belangrijk om jouw (tere) huid extra goed te verzorgen. Zorg voor een fijne hydraterende handcrème en smeer je handen regelmatig in.


Tip 8: Werk netjes

Het is sowieso belangrijk om netjes te werken, zowel op de werkvloer met klanten als in de chemiehoek. Hoe netter jij werkt, hoe kleiner de kans is dat jouw huid in aanraking komt met schadelijke stoffen.


Wist je dat?

Wist je dat temperatuurverschillen ervoor kunnen zorgen dat je handen droger worden? En laat een droge huid nou net extra gevoelig zijn voor kapperseczeem. Temperatuurverschillen ervaren we onder andere in de herfst en winter, maar ook met het wassen en föhnen.

We snappen dat het niet altijd even makkelijk is om je aan deze tips te houden, probeer ze daarom zo goed mogelijk te integreren in jouw werkroutine. Zo hoef je niet steeds op zoek naar deze tips om kapperseczeem te voorkomen, maar wordt het al snel een gewoonte.

Benieuwd of jij veilig werkt?