Meer blogberichten

10x kapperseczeem voorkomen

14 oktober 2020

Oktober is de maand van het kapperseczeem! Buiten is het guur, binnen lekker warm en al snel merk je dat je handen droog zijn. Tijd voor actie: een droge huid is extra gevoelig voor kwaaltjes én irriterende stoffen uit de producten waarmee je dagelijks werkt. Dit vergroot de kans op kapperseczeem. Daarom 10 tips om jouw handen gezond te houden!

Tip 1: draag handschoenen

Wat hebben nat werk, kleuren, blonderen en permanenten met elkaar gemeen? Ze zijn niet zo goed voor je huid ;) Veelvuldig contact met water maakt de huid droog en poreus, waardoor schadelijke stoffen (die zitten in de producten die je gebruikt tijdens kleuren, blonderen en permanenten) je huid makkelijker binnendringen.

Klinkt eng, maar is eenvoudig te omzeilen: draag handschoenen. Zo komt er niets in contact met je huid! Draag ze maximaal 4 uur per dag.

Tip 2: doe je sieraden af

Je kent het wel: als je je handen wast en armbanden en ringen om hebt, kan het vocht eronder blijven zitten. Voor een keertje zwemmen niet erg, maar wel vervelend als je tijdens werk veel nat werk doet en er steeds van alles onder je sieraden blijft zitten. Doe ze dus af tijdens werk!

Tip 3: droog je handen goed af

Nu er met Corona overal aanwijzingen hangen hoe je de handen moet wassen en drogen, kun je de instructies vast dromen. Net zo belangrijk om kapperseczeem te voorkomen: hoe minder vocht er in contact komt met je huid, hoe beter. Goed afdrogen dus, ook tussen je vingers. Gebruik altijd een schone tissue of handdoek.

Tip 4: doe nat werk minder dan de helft van de tijd

Onder nat werk vallen handen wassen, haren wassen en uitspoelen, en het aanbrengen en uitspoelen van vloeistoffen. Als je niet met de juiste handschoenen werkt, zorg dan dat je nat werk beperkt tot maximaal 30 minuten per uur.

Tip 5: houd je huid in de gaten

Soms ben je zo druk dat self-care er even bij inschiet. Of je wil graag knallen op werk, waardoor je geen nee zegt tegen extra nat werk of niet mokt als er geen handschoenen zijn. Houd je eigen huid in de gaten en doe hier een quick-scan. Zo ben je er snel bij als er iets mankeert!

Tip 6: verzorg je handen

Na een dag nat werk, handschoenen dragen en producten gebruiken kunnen je handen wel een oppeppertje gebruiken. Haal een fijne handcrème- of lotion in huis en hou je huid gehydrateerd. Een sterke, gezonde huid is beter bestand tegen invloeden van buitenaf! 

Tip 7: draag nitril handschoenen bij behandelingen

Bij kleuren, blonderen en permanenten draag je nitril handschoenen om contact met het product te vermijden. Niet alleen tijdens het aanbrengen en uitspoelen hiervan, maar ook tijdens het klaarmaken! Mocht je knoeien, dan heb je in elk geval niets aangeraakt.

Tip 8: bereid producten op de juiste manier

Kleuringen, blonderingsmiddelen en permanentvloeistof bereid je veilig in de chemiehoek/productbereidingsruimte. Zorg dat je zo weinig mogelijk knoeit, de ruimte schoon achterlaat en ook tijdens het mengen nitril handschoenen draagt. Gebruik zo veel mogelijk stuifvrije middelen of zorg dat je de afzuigkap aan hebt staan. Zo adem je niets in!

Tip 9: werk veilig corona-proof

In de salons heb je te maken met coronamaatregelen (die lees je hier voor ondernemers en hier voor werknemers). Om tijdens de pandemie het risico op infectie zo klein mogelijk te houden, moeten alle materialen tussentijds worden schoongehouden en dien jij vaak je handen te wassen. Het gebruik van desinfectiegel en schoonmaakmiddelen eisen op den duur ook hun tol op je huid. Droog daarom ook hier je handen goed af en verzorg je huid goed als je thuis bent.

Tip 10: gebruik bij wassen handschoenen met lange manchet

Om je huid niet in contact te laten komen met het water en de shampoo, gebruik je handschoenen. Bij wassen zijn PVC handschoenen hiervoor het beste. Mét lange manchet, want zo loopt het water minder makkelijk naar binnen.

Wil je meer weten over de maand van het kapperseczeem en op de hoogte blijven van tips en tricks? Check deze pagina of volg Dave the Healthy Hairdresser op Instagram of Facebook


Benieuwd of jij veilig werkt?