Alle blogs

Kapperseczeem; alles wat jij hierover moet weten!

21 september 2022

21 september 2022

Kapperseczeem is een veelvoorkomende klacht in de kappersbranche. Vrijwel iedere kapper heeft een relatief grote kans om deze eczeemklachten aan de handen te ontwikkelen. Maar wat is kapperseczeem nou precies en wat moet jij hier over weten?

Wat is kapperseczeem?

Kapperseczeem is een verzamelnaam voor verschillende huidklachten die voornamelijk optreden bij de handen. Niet voor niets wordt het ook wel handeczeem genoemd. De huidklachten kunnen variëren van kleine rode bultjes aan de vingertoppen tot heftige en pijnlijke huidreacties.


Je kunt kapperseczeem herkennen aan:

  • Rode bultjes
  • Schilferende plekken of vervellingen
  • Blaasjes
  • Zwellingen
  • Kloofjes
  • Eeltvorming
  • Benauwdheid of ademhalingsklachten

Deze huidklachten treden vooral op aan de handen, maar kunnen ook voorkomen op de armen en het gezicht.


Hoe krijg je kapperseczeem?

Kapperseczeem ontstaat niet door één iets of handeling, het is juist een combinatie van meerdere factoren. De belangrijkste oorzaak van kapperseczeem is het vele contact met water. Dit contact zorgt ervoor dat de huid dunner en weker wordt, waardoor bacteriën en schadelijke stoffen makkelijk(er) de huid binnen kunnen dringen.

Veel producten in de kapsalon bevatten irriterende stoffen, denk dan aan shampoos, permanentvloeistoffen en kleurstoffen. Wanneer deze irriterende stoffen in contact komen met jouw huid, hebben ook zij een schadelijke werking op de huid. Een extra oorzaak van kapperseczeem kunnen sieraden zijn, maar ook de schaar die op de dunne en weke huid drukt en beweegt. 

Daarnaast kunnen temperatuurverschillen (eerst wassen, dan föhnen bijvoorbeeld) ook een oorzaak zijn. De combinatie van deze oorzaken geeft een grote kans op kapperseczeem.


Kapperseczeem voorkomen

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Om kapperseczeem te voorkomen is het belangrijk dat je jouw handen zo droog en schoon mogelijk houdt. Zorg voor een aantal kleine aanpassingen in jouw werkroutine om zo veilig en hygiënisch mogelijk te werken. Denk dan aan:

Draag de juiste handschoenen: Bij het wassen draag je PVC-handschoenen met een lang manchet en bij het kleuren, permanenten of blonderen draag je handschoenen van Nitril.

Beperk het dragen van handschoenen tot maximaal vier uur per dag en zorg tussendoor voor wat frisse lucht rondom jouw handen.

Zorg ervoor dat je je handen altijd goed afdroogt, ook rondom je polsen of tussen jouw vingers. Dit doe je natuurlijk altijd met een schone handdoek of tissue.

Draag geen sieraden tijdens het werk.


Kapperseczeem behandelen

Veel kappers denken dat deze huidklachten vanzelf wel weer over gaan, maar wanneer je in contact blijft komen met water en schadelijke stoffen is dat niet het geval. Kapperseczeem wordt op verschillende manieren behandeld, een daarvan is tijdelijke werkonderbreking. Door tijdelijk niet te werken, kan de eczeem op jouw huid herstellen. Daarnaast wordt er in veel gevallen een zalf of crème voorgeschreven.


Kapperspoli

Zoals vele andere beroepen brengt ook het kappersvak risico’s met zich mee, waaronder kapperseczeem. Heb je last van kapperseczeem? Dan kun je terecht bij de huisarts of de kapperspoli. Bij de kapperspoli beantwoorden ze simpele vragen, maar kunnen ze jou ook volledige behandelingen bieden.

Neem contact op met de kapperspoli door te mailen naar info@huidenarbeid.nl of te bellen naar 088 0055 900.


Doe de kapperseczeemtest

Twijfel jij of je last hebt van kapperseczeem? We hebben een kapperseczeemtest gemaakt voor je.

Benieuwd of jij veilig werkt?