Meer blogberichten

Kapperseczeem; alles wat jij hierover moet weten!

21 september 2022

Kapperseczeem is een veel voorkomend verschijnsel in de kappersbranche. Iedere kapper heeft een relatief grote kans om eczeemklachten aan de handen te ontwikkelen. Een groot gedeelte van alle kapsters en kappers hebben hier regelmatig last van. Het is vaak een reden waarom men stopt met knippen. In deze blog praten wij jou bij over dit verschijnsel en delen wij tips om kapperseczeem te voorkomen. 

Kapperseczeem staat voor verschillende huidafwijkingen die voornamelijk optreden bij de handen. Deze huidafwijkingen kunnen kleine rode bultjes aan de toppen van de vingers zijn, maar dit kan oplopen tot uitgebreide huidreacties met roodheid, wondjes, schilfering, vervellingen en eeltvorming aan de handen, de armen en het gezicht. Kapperseczeem ontstaat meestal door een combinatie van de volgende oorzaken:

1. Contact met irriterende stoffen

Tijdens de werkzaamheden die jij moet verrichten ben je hoogst waarschijnlijk in contact met permanentvloeistoffen, shampoos en ammoniumpersulfaat. Deze hulpmiddelen bevatten vaak irriterende stoffen. Zo bevatten veel permanentvloeistoffen thioglycolesters. De irriterende stoffen hebben een schadelijke werking op de huidbarrière.

2. Meermaals contact met water

De opperhuid heeft een barrièrefunctie, het feit dat je als kapper veel in contact bent met water heeft een negatieve invloed op deze barrièrefunctie. Dit zorgt ervoor dat allergische en irriterende stoffen de huid gemakkelijker kunnen binnendringen, dat uiteindelijk eczeem veroorzaakt.

3. Contact met allergenen

Ook kom je als kapster veel in contact met zogeheten contactallergenen zoals glycerylthioglycolaat, parfums, ammoniumpersulfaat en p-phenyleendiamine base. Deze contactallegenen kunnen leiden tot contact allergisch eczeem.


Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, daarom hebben wij een aantal tips voor jou die de kans voor het oplopen van kapperseczeem verkleinen:

1. Draag handschoenen

Al eerder is benoemd dat het meermaals contact met water, irriterende stoffen en allergenen oorzaken zijn van kapperseczeem. Draag daarom tijdens de behandelingen latexvrije handschoenen, zo is je huid beter beschermd. Zorg ervoor dat er echt geen water meer kan binnendringen. De handschoenen moeten strak aansluitend zijn óf draag een handschoen met een lange manchet.

2. Gebruik een vette handcrème zonder parfum

Het is belangrijk om de huid goed te hydrateren. Dit draagt namelijk bij aan een gezonde huid die beter opgewassen is tegen allergenen en irriterende stoffen.

3. Droog je handen grondig af

Het is belangrijk om te zorgen dat jij tijdens je werkzaamheden zo min mogelijk in contact komt met vocht. Daarom is het belangrijk dat jij na het handen wassen ervoor zorgt dat je handen goed droog zijn.

4. Doe sieraden af

Om ervoor te zorgen dat je handen zo min mogelijk in contact komen met water, is het belangrijk om ringen en armbanden tijdens het werk af te doen. Water blijft namelijk makkelijk onder sieraden zitten.


Voor meer informatie, tips en tricks in de kappersbranche kan je ons volgen op Facebook en Instagram!


Bronnen

Huidarts

Benieuwd of jij veilig werkt?