Alle blogs

10x dit wist je nog niet over het haar!

08 juli 2020

08 juli 2020

Als werkende in de kappersbranche weet je natuurlijk al ontzettend veel over het haar. In deze blog 10 feitjes over haren die jij misschien nog niet eerder hebt gehoord!


1. Hoewel vrouwen en mannen compleet verschillend zijn, zit er geen verschil in het haar. De structuur en levensduur van een haar zijn hetzelfde!

2. Haren zijn een knap staaltje scheikunde. Ze bestaan uit 50% koolstof, 21% zuurstof, 17% stikstof, 6% water, and 5% sulfur.

3. De natuurlijke haarkleur kan variëren tot 12 kleuren. Dit wordt bepaald door twee pigmenttypes: eumelanine (donker, dus dominant bij bruin en zwart haar) en feomelanine (licht, dus dominant bij lichtblond- blond en rood haar).

4. Het haar groeit sneller in de zomer dan in de winter. Dit komt door vitamine D die wordt aangemaakt als je in de zon komt.
Pas wel op met het blootstellen van je haar aan de zon! Beschermen is erg belangrijk. Weten hoe? Daarvoor verwijzen we je graag door naar deze blog.

5. Blondharigen hebben gemiddeld de meeste haren, namelijk ongeveer 150.000. Bruinharige mensen hebben er een stuk minder, namelijk 100.000. Het aantal haren haren die een persoon krijgt ligt vast bij de geboorte.

6. Haar kan tot 30% uitrekken als het nat is.

7. In het oude Rome was blond haar een schoonheidsideaal. Zonder de moderne kleuringen die wij gebruiken, moesten vrouwen op zoek naar een blondeer-alternatief: naast kamille gebruikten ze duivenpoep voor een lichte coupe...

8. Een haar leeft gemiddeld 2 tot 7 jaar. Op elk moment van de dag is 90% van het haar aan het groeien - de andere 10% is aan het uitrusten :)

9. Je kan veel over iemand vertellen met één haar. Dit wordt vaak gebruikt bij forensisch onderzoek, omdat alles uit de bloedbaan ook in het haar te zien is, zoals medicijngebruik, drugs, alcohol, vitaminen en mineralen.

10. Haren worden eigenlijk niet echt grijs. Wat wel gebeurt, is dat de haarzakjes geen pigment meer produceren en dus eigenlijk 'kleurloos' worden. Het haar wordt dus optisch grijs!

Van welk feitje was jij nog niet op de hoogte?
#healthyhairdresserBronnen:
www.haarshop.nl
www.haarspullen.nl
www.quest.nl


Benieuwd of jij veilig werkt?