Heb jij last van een (te) hoge werkdruk? Check het hier!


Een beetje werkdruk of stress kan geen kwaad. Is het in jouw kapsalon lekker druk, dan zijn de klanten blij met jullie en hebben jullie succes. Houden zo! Maar bij veel werk, te veel stress en een te grote werkdruk ligt dat anders. Je kunt dan niet voldoen aan de eisen die het werk stelt. Bepaalde problemen komen steeds weer terug en worden niet aangepakt. Jij en je collega’s hebben geen mogelijkheid om daar iets aan te doen. Dit zorgt voor werkstress en kan leiden tot ziekteverzuim. Daarom is het belangrijk om werkdruk terug te dringen of te voorkomen. Doe dat vooral met je leidinggevende en collega’s samen. Pas dan kom je echt verder!


Soms heb je ongemerkt meer last van werkdruk en stress dan je denkt. Wij hebben daarom een korte checklist voor je. Aan de hand van 11 situaties kan je checken of je last hebt van een (te) hoge werkdruk. Lees de situaties en ga na of ze voor jou van toepassing zijn:

 1. Ik heb het idee dat ik mijn werk niet goed doe…
 2. Weer te laat besteld en fout geleverd. Zo kan ik het haar van de klant niet behandelen. En die komt zo meteen…
 3. Als ik eerder had geweten dat de vertegenwoordiger langs kwam, had ik mij daarop kunnen voorbereiden.
 4. Bijkletsen met collega’s komt later wel. Ik heb nu geen tijd, even doorknippen.
 5. De gegevens van de klant kloppen vaak niet. De klantenkaart is niet bijgehouden.
 6. Wie belt de monteur voor de defecte droogkap? De droogkap is alweer stuk. 
 7. Heb ik vandaag al weer alleen maar lastige klanten?
 8. Ik heb het vandaag al zo druk en dan moet ik tussendoor ook nog tellen hoeveel flesjes shampoo er zijn. Wat een saaie klus! 
 9. Sta ik vandaag weer alleen? En vrijdag is een hele drukke dag!
 10. Het is druk, en ik sta alleen met een leerling.
 11. Klanten vragen mij van alles over blonderen maar ik weet daar vaak geen antwoord op.


Is tenminste één van bovenstaande situaties op jou van toepassing? Let dan goed op! Als je je herkent in één of meerdere situaties, ga dan na of het ervaart als last en het je werkplezier bederft. Als dit niet het geval is, dan gaat het goed. Houd in de gaten of dit zo blijft. Ervaar je het wel als vervelend en zit je ermee? Dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen.


Begin bij het invullen van de volledige Checklist Werkdruk.  

Naast meer informatie over werkdruk, vind je hier ook actiepunten voor jou als werknemer en mogelijke oplossingen voor het probleem.