Wat is kapperseczeem?

Kapperseczeem komt regelmatig voor bij kappers en is soms zelfs de oorzaak dat het niet meer mogelijk is om te werken. Sommige kappers hebben hierdoor zelfs besloten om te stoppen met het kappersvak. Maar wat is deze hardnekkige vorm van eczeem nu eigenlijk? Kapperseczeem zijn eczeem klachten die voornamelijk rond de handen ontstaan. Deze huidafwijking ontstaat doordat kappers veel met water en chemische stoffen werken. Het is een gevolg van een herhaalde irritatie aan de huid. Doordat deze irritatie vooral bij kappers voorkomt wordt het kapperseczeem genoemd.

Hoe ontstaat kapperseczeem?

Kapperseczeem is een combinatie van meerdere factoren. De eerste oorzaak is veelvuldig in contact komen met water. De barrièrefunctie van je huid vermindert en je huid wordt week. Schadelijke stoffen en bacteriën dringen hierdoor eenvoudig door de huid naar binnen. Als je handen in contact komen met irriterende stoffen zoals shampoos, haarkleuring en permanentvloeistof, dan raakt je huid verder beschadigd. De kans is nu groot dat je kapperseczeem ontwikkelt. Nog een oorzaak is het dragen van sieraden tijdens het knippen. Deze oorzaken kunnen allemaal een rol spelen bij het ontwikkelen van kapperseczeem.

Wat zijn de verschijnselen van kapperseczeem?

In veel gevallen verschijnt kapperseczeem in de vorm van rode bultjes. De bultjes ontstaan meestal rond de toppen van je vingers. Soms breiden deze bultjes zich uit naar je armen en je gezicht. Eczeem gaat soms gepaard met pijnlijke kloven, eeltvorming, blaasjes, schilferingen, wondjes, zwellingen, roodheid en heel soms zelfs ademhalingsklachten.

De behandeling van kapperseczeem.

Het centrum huid & arbeid in velp kan definitief vaststellen of je last hebt van kapperseczeem. In sommige situaties kan tijdelijk rust voorgeschreven worden tot het eczeem hersteld is. Dit herstel kan soms enkele weken duren. Daarnaast wordt er bijna altijd een zalf of crème voorgeschreven om de huidafwijking te behandelen. Daarnaast is het altijd aan te raden om tijdens het wassen altijd PVC handschoenen met lange manchet te dragen. En bij blonderen, kleuren en permanenten handschoenen van nitril. Je kunt zo kapperseczeem in de toekomst voorkomen.

 

Zo voorkom je kapperseczeem

Doe de Kapperseczeemtest 

Neem contact op met de Kapperspoli


Wil je klachten voor zijn, updates krijgen over tips & tricks en op de hoogte blijven van de laatste trends in de kappersbranche? Volg mij op Instagram en Facebook!