De optimale werkhoogte bij het knippen aan de pompstoel is tussen borst- en schouderhoogte. De schouders én ellebogen hangen dan ontspannen laag. Bij uitzondering mag je als kapper hoger (tot ooghoogte) knippen. Op de volgende manier zorg je voor een juiste werkhouding en voorkom je houdingsklachten:
Gebruik de palm-palm-methode. Bij deze kniptechniek kunnen de bovenarmen laag blijven en blijft de polshouding min of meer neutraal. Zo verlaag je de belasting op handen, armen, schouders en rug. Laat plaatje zien, dat verduidelijkt.
Knip met een offset schaar, zodat je de werkhouding verder verbetert.
Stel een gunstige werkhoogte is in door een goed gebruik van de verstelbare kappersfiets, in combinatie met de verstelbare pompstoel en/of wasbak. Hierdoor kun je als kapper dicht bij de klant werken.
Vraag een klant te gaan staan of juist meer onderuitgezakt te gaan zitten, waardoor je optimaal kunt werken.
Laat het werk overnemen door een collega-kapper die wél op de juiste werkhoogte kan werken.
Voor lange kappers: zorg voor een kappersfiets met een lagere minimum instelhoogte (54 centimeter in plaats van 60 centimeter).
Voor kleinere kappers: zorg voor een kappersfiets met fietszadel in plaats van ponyzadel.
Wissel regelmatig tussen taken: voorbereidende taken (ontvangst klant, adviesgesprekken, aanbieden koffie), wassen en vaktechnische handelingen en nazorg (afrekenen).
Werk afwisselend staand en zittend.
Neem regelmatig pauzes. De minimale norm is 10 minuten pauze na circa 2 uur werk.
Fysieke arbeidsbelasting
Hoe kan je nek-, schouder- en rugklachten voorkomen? In deze webinar vertellen wij je alles over fysieke arbeidsbelasting. Weet jij bijvoorbeeld welke houding je het beste kan aannemen en welke schoenen je het beste kan dragen? Welke risico's geeft het als je je niet aan de juiste veilig en gezond werken regels houdt? Bekijk hieronder onze webinar terug.