Meer blogberichten

Zo voorkom je kapperseczeem

04 november 2021

Als kapper ben je dagelijks aan het werk met schadelijke stoffen. Denk hierbij aan de producten die je gebruikt bij het wassen, kleuren, blonderen, permanenten en stylen van het haar van de klant. Al deze producten bevatten schadelijke stoffen die slecht zijn voor je gezondheid, doordat je ze inademt of op je huid krijgt. Veel kappers denken dat het allemaal wel meevalt, maar dat is niet het geval.

Jeuk aan je handen, last van huidirritatie of eczeem. Al deze nare dingen, hebben kappers wel eens. Hiermee blijven doorlopen is geen optie al gebeurt dit vaak wel. Ze weten niet dat er wellicht een behandeling mogelijk is bij de Kapperspoli.

Kapperseczeem ontstaat wanneer je huid dagelijks en langdurig in aanraking komt met water. Door het water raakt je huid verweekt en beschadigd. Hierdoor kunnen schadelijke stoffen van bijvoorbeeld haarkleuring en shampoo makkelijk binnen dringen. Met de volgende tips en tricks kun je kapperseczeem voorkomen:

  • Beperk nat werk tot maximaal een halfuur van elk uur. Als je meer dan de helft van de werktijd nat werk verricht, is dat zeer ongezond. Dit geldt niet als je met de juiste handschoenen werkt.
  • Gebruik bij wassen van het haar PVC-handschoenen met een lange manchet.
  • Beperk het dragen van handschoenen tot maximaal 4 uur per dag.
  • Gebruik bij het kleuren, permanenten of blonderen van het haar handschoenen die gemaakt zijn van nitril.
  • Droog je handen na nat werk goed af. Let hierbij op dat je ook de plooien in je huid, zoals de huid tussen je vingers, ook goed afdroogt. Gebruik hiervoor altijd een schone handdoek of tissue.
  • Maak kleur-, blondeer- en permanentmiddelen op de juiste manier klaar in de chemiehoek.
  • Werk netjes, ook in chemiehoek!

We snappen dat het soms lastig is om je aan deze tips te houden, maar probeer het wel! Het is toch veel leuker om van het kappersvak te genieten zonder ongemakken?

Twijfel je of je al last hebt van eczeem of heb je nog vragen? Neem dan contact op met de kapperspoli door te mailen naar: info@huidenarbeid.nl of te bellen naar: 088 0055 900.

Benieuwd of jij veilig werkt?