Alle blogs

Wat is het verschil tussen beschadigd, poreus en broos haar?De termen broos, poreus en beschadigd haar zullen je vast niet onbekend voorkomen. Dit zijn drie verschillende dingen, maar toch worden deze termen wel vaak door elkaar heen gebruikt. In deze blog worden de verschillen uitgelegd.  

Het heeft wel allemaal te maken met haarschubben. Ten eerste is het van belang te weten wat haarschubben precies zijn. Haarschubben zijn als het ware kleine klepjes, die samen de buitenste laag van elke losse haar vormen.

Wat is beschadigd haar?

De haarschacht van beschadigd haar, betreft beschadigde haarschubben. Deze beschadigde haarschubben zijn meestal ontstaan door wrijving met bijvoorbeeld andere haarschachten, een ruwe handdoek of verkeerde producten. De beschadiging kan ook komen door chemische behandelingen. Door chemische behandelingen worden de haarschubben namelijk geforceerd geopend en gesloten.
Haarschubben zijn essentieel voor de bescherming van de binnenkant van het haar, een belangrijke werking van de haarschubben is dat het de vochtbalans onderhoudt en de kern van het haar beschermt.

Wat is poreus haar?

Als de haarschubben niet goed sluiten en er hierdoor grote openingen ontstaan, dan heeft dit gevolgen voor de vochtbalans in het haar. De openingen zorgen ervoor dat er in beide richtingen meer vocht en andere stoffen in het haar terecht komen. Wat in het haar gaat, gaat er ook niet altijd makkelijk uit. Door de openingen kan het vocht juist ook verdwijnen uit het haar, waardoor het er uitgedroogd uitziet. Laat poreus nou letterlijk doorlaatbaarheid betekenen: alle troep van buitenaf kan in het haar en er ook uit. Dit is precies wat poreus haar inhoudt.

Wat is broos haar?

Als het haar open staat wordt de binnenkant tegelijk opengesteld aan invloeden van buitenaf. Doordat er geen bescherming is, beschadigt de binnenkant van het haar ook. Hierdoor breken keratineketens af en wordt het haar zwakker, dus brozer. Broos haar wordt ook wel breekbaar-, zwak- of kwetsbaar haar genoemd.Bron:
Haarshop

Benieuwd of jij veilig werkt?