Alle blogs

Tips voor zwangere kapstersHoera, een baby op komst. Wat leuk en bijzonder! Nog even wachten en dan ga jij zeer waarschijnlijk met verlof. Tot die tijd zijn er nog bepaalde regels en rechten die van toepassing zijn op zwangere kapsters. Dit om ervoor te zorgen dat jij gezond blijft werken. In deze blog leggen we je hier alles over uit.

Afwisseling van je taken

Lang staan vraagt veel van jouw (zwangere) lichaam, houd er daarom rekening mee dat je een goede afwisseling hebt in je taken. Dit is erg belangrijk omdat je er dan voor zorgt dat je niet te lang in dezelfde houding werkt. Daarnaast is het ook erg belangrijk dat je de juiste schoenen draagt. Deze moeten namelijk jouw voeten en rug goed ondersteunen.

Belangrijk: wanneer de laatste drie maanden van je zwangerschap aanbreken, mag je niet meer dan 1 keer per uur bukken, hurken, knielen en staande voetpedalen bedienen. Vraag een collega om je te helpen met bepaalde handelingen, teamwork makes the dreamwork! ;)

 

Extra rustmomenten

Tijdens je zwangerschap heb je recht op aangepaste werktijden en extra pauzes. Houd je hier ook aan! Je mag maximaal 1/8 deel van je werktijd rust nemen. Op je werk moet een afsluitbare ruimte aanwezig zijn met een bed of rustbank, waar jij in deze rustmomenten kan rusten. Ondanks je goede schoenen wel last van je voeten? Leg je voeten even hoog wanneer je een rustmoment hebt.

Daarnaast moet er de mogelijkheid zijn om verlof aan te vragen voor scans en onderzoeken in het ziekenhuis.


Oppassen met chemische stoffen

Regelmatig krijg je tijdens je werk te maken met chemische stoffen, bijvoorbeeld bij het kleuren van het haar van een klant. Wanneer je zwanger bent moet je extra opletten in de omgang met deze stoffen. Op de verpakking van alle producten kan je lezen of de gebruikte stoffen schadelijk zijn tijdens je zwangerschap. Let hier goed op! Gebruik daarnaast ook vloeistofdichte handschoenen. Deze zorgen voor goede afzuiging van de stoffen en voor voldoende ventilatie. Voorkom dat je huid en luchtwegen in contact komen met chemische stoffen (in vloeibare- of gasvorm).


Tot slot: Ben jij ZZP’er? Lees dan dit artikel voor regels en tips om jouw zwangerschap zo goed en veilig mogelijk met je werk te kunnen combineren.

Benieuwd of jij veilig werkt?