Alle blogs

Knip jij al volgens de palm-palm methode?Werken met fysieke overbelasting: weg ermee! Niets is vervelender dan te knippen met een pijnlijke rug of een zeurende nek. Het is daarom juist zo belangrijk de juiste werkhouding aan te nemen tijdens het werken. De Palm-palm-methode kan daarbij helpen.


Wat is de Palm-palm-methode

De Palm-to-Palm techniek wordt het meest gebruikt tijdens de coupevorming bij de haren aan de voorzijde, zijkanten en achterzijde. Tijdens het knippen hiervan zijn de twee handpalmen naar elkaar gericht. Maar hoe pas je dit nou toe?

Schaar

Leg je pink op de daarvoor bestemde pinksteun als je de schaar gebruikt. Daarmee ontlast je je vingers en je hand. Tevens zorgt dit voor een goede balans van de schaar.

Voorpartij

1. Bij het bot knippen van de voorpartij moet je je handen licht kantelen. Zo worden je polsen minimaal belast.

2. De techniek kan ook gehanteerd worden bij het choppen van de voorpartij. Om een goede stabiliteit van de schaar te garanderen, leg je punt van de schaar op de ringvinger.

Bovenpartij 1

Palm-to-Palm knippen op het hoofd kan wat lastig zijn. Hiervoor zal de klant lager moet zitten of zijn/haar hoofd zo positioneren dat je er goed bij kan. Dit laatste is niet comfortabel voor de klant.

Bovenpartij 2

Om je handen, polsen en armen zoveel mogelijk te ontlasten bij het knippen van de bovenpartij, is het belangrijk om zowel bij bot knippen als bij choppen je armen niet boven de schouderlijn te laten uitkomen.

Achterpartij 

1. Bij het laten aansluiten van de achterzijde op de nekpartij, kan de Palm to-Palm techniek uitstekend gebruikt worden.
2. Gebruik de pinksteun en je ringvinger als je het haar inknipt (chop-techniek). Zo ligt je schaar stabiel en heb je er controle over tijdens de Palm-to-Palm techniek.

Nekpartij 

Ook bij de nekpartij/ basislijn kun je je lichaam ontlasten. Kantel hiervoor zo min mogelijk je polsen.

Waarom de Palm-palm-methode een veel gebruikte techniek is

Door tijdens het knippen de Palm-to-Palm techniek te gebruiken, verlaag je de belasting op de handen, armen, schouders en rug. Het is geen verplichte vaktechniek maar een voorbeeld van een techniek waardoor je de belasting van je lichaam vermindert en dus minder kans hebt op klachten. Fijn toch?! 

Een goed begin is het halve werk!

Om de kans op klachten te verminderen, is het belangrijk dat je werkt tussen borst- en schouderhoogte. Stel daarom de pompstoel zo in dat je je handen op deze hoogte houdt. Alles weten over de palm-palm-methode en andere manieren om minder klachten te krijgen door werk? Lees meer info op deze pagina.


Benieuwd of jij veilig werkt?