Alle blogs

Kleur veilig én gezond met deze 10 tips!

18 mei 2023

18 mei 2023

In de kapsalon krijg je elke afspraak te maken met een andere klant met zijn of haar eigen wensen. Grote kans dat jij regelmatig te maken krijgt met de wens voor een nieuwe haarkleur. Dit betekent voor jou als kapper dat het tijd is om te kleuren. Een taak die goed uitgevoerd moet worden aangezien er sprake is van een kans op kapperseczeem. Om zo lang mogelijk te kunnen genieten van het kappersvak zijn er daarom een aantal regels voor veilig en gezond kleuren!


  1. Zorg ervoor dat je de haarkleuring bereid in de productbereidingsruimte. Voor ambulante kappers geldt vaak dat deze ruimte niet aanwezig is. In dit soort gevallen moeten de producten klaargemaakt worden in een geventileerde ruimte, waarbij stromend water gebruikt wordt. Een goede optie is dan de badkamer. Let op,  in deze ruimte mogen geen voedingsmiddelen bewaard, bereidt of genuttigd worden.
  2. Maak bij het bereiden, mengen, opbrengen en uitspoelen van haarkleuring en kleurspoelingen altijd gebruik van wegwerphandschoenen. Deze nitril handschoenen zijn poedervrij en vrij van rubberversneller. 
  3. Gebruik zoveel mogelijk haarkleuring in een gesloten spuitbussysteem of een ander gesloten doseer- en mengsysteem.
  4. In situaties van blonderen is het belangrijk om niet-stuivende blondeermiddelen of een gesloten doseer- en mengsysteem voor het blonderen te gebruiken. Een andere optie is om blondeermiddelen klaar te maken onder gerichte of puntafzuiging. Hiermee wordt stofvorming en verspreiding van het blondeermiddel in de salon voorkomen. Zo worden je huid en luchtwegen hieraan niet blootgesteld.
  5. Indien je haarkleuring uit een tube gebruikt is het belangrijk om de buitenkant schoon te houden.
  6. Knip het haar zoveel mogelijk voordat je begint met kleuren.
  7. Zorg dat je tussen borst- en schouderhoogte werkt bij het aanbrengen van de kleuring.
  8. Kleuren vraagt van jou de nodige tijd. Echter is het belangrijk om op tijd te wisselen van taak. Hou je vast aan de richtlijn om ieder uur minimaal 5 minuten van taak te wisselen.
  9. Wees met nat werk niet langer druk dan 30 minuten per uur. Het gaat hier om taken als haren wassen en uitspoelen, nat haar knippen, aanbrengen en uitspoelen van vloeistoffen en handenwassen.
  10. Gebruik een beschermende handcrème.


Benieuwd naar meer tips om veilig en gezond te werken? Ga dan naar www.healthyhairdresser.nl/gezond-werken-regels. Of benieuwd hoe het zit met jouw kennis op het gebied van veilig en gezond werken? 

Doe dan de zelftest 


 

Benieuwd of jij veilig werkt?