Kapsels door de jaren heen

“Jeetje mam, je haar zag er vroeger niet uit!” Ken je die uitspraak? Wat vroeger als mooi werd gezien, kan nu écht niet meer of andersom. Anderzijds komen kapsels die vroeger hip waren, af en toe weer helemaal terug in de mode. Door de jaren heen verandert de mode van de kapsels, wat voor een hoop leuke weetjes en foto’s heeft gezorgd. In deze blog nemen we je mee door de tijd van de vrouwelijke kapsels.

The new look half lang

Alle kapsels in de tijdzones hebben één ding gemeen: ze zijn geïnspireerd door de beroemdste celebs van die tijd. Zo ook rond de tweede wereldoorlog, in de jaren ’40. Rita Hayworth was de vrouw die de trend van de zijscheiding en het vingergolvende haar zette. Het kapsel werd dan ook gezien als het meest sexy kapsel van die tijd! Tot en met de oorlog droegen vrouwen hun haar altijd lang of kort, dus toen half lang haar in 1947 populair werd, werd dat gezien als ‘the new look’.

Curls like Marilyn Monroe

Krullen stonden in de jaren ’50 gelijk aan vrouwelijkheid, een belangrijke waarde voor de vrouwen van die tijd. Daarom was je haar stijl dragen not done. Vooral Marilyn Monroe was een belangrijke inspiratiebron in de jaren ’50. Veel vrouwen liepen dan ook rond met dezelfde krullen als mevrouw Monroe. Andere populaire kapsels met krullen waren de poedelkrullen, waarbij het haar heel kort werd geknipt en vervolgens werd gepermanent. Dit zorgde voor een kapsel met een heleboel kleine krullen. Verder was er nog de paardenstaart, een look waarbij het haar strak achterover werd gekamd en de staart vervolgens werd gekruld. Vrouwen die geen permanent in hun haar wilden of konden doen, liepen vooral rond met penkrullen. In dat geval werden er de avond van te voren rollers in het haar gezet, wat de volgende ochtend voor mooie, natuurlijke krullen zorgde.

Hoe hoger je kapsel, hoe beter

In de jaren ’60 werden de kapsels nóg vrouwelijker dan in de jaren ’50. Het verschil was vooral dat de vrouwen in de jaren ’60 hun haren naast het krullen, vaak ook nog gingen touperen of opsteken. Opsteken werd in die tijd vooral gezien als iets formeels. Later in de jaren ’60 werd het haar nog extremer getoupeerd: hoe hoger je kapsel stond, hoe beter. Ook stijl haar was in die tijd helemaal oké om te dragen, maar ook dat hoorde je te touperen op je kruin, zodat het kapsel alsnog hoog stond. Aan het einde van de jaren ’60 werden de kapsels steeds langer.

Hairspray en föhns voor een vleugel-effect

Farah Fawchett, de inspiratiebron voor hét kapsel van de jaren ’70. Erg goed voor de verkoop van haarspray en föhns ;-)! Bij het kapsel van mevrouw Fawcett werd het haar op zo’n manier gekruld dat de voorste lokken naar achteren vielen. Dit zorgde voor een ‘vleugel-effect’. Als je de straat op liep zag je altijd wel iemand met een Fawcett-kapsel, maar niet iedereen deed er aan mee. Veel vrouwen droegen hun haar los, met een middenscheiding. Ze deden niet veel aan hun haar en lieten het gewoon hangen. Een ander populair kapsel uit deze tijd was het ‘pageboy’ kapsel. Het idee van dit kapsel was dat de pony bij de rest van het kapsel werd getrokken, waardoor het een soort kom vorm kreeg. Het kapsel werd veel gedragen door zowel vrouwen met halflang haar als vrouwen met kort haar.

Big, bigger, bigger than biggest! 

De jaren ‘80: big, bigger, bigger than biggest! Het kon niet gek genoeg met de kapsels in deze tijd. De trend van het hoge haar was weer terug. Zo krulden de vrouwen hun haar, toupeerden ze de pony zodat deze overeind stond en werd het kapsel afgewerkt met haarspray. Hoe meer volume, hoe beter! Ook nekmatjes waren een ding. Het haar werd op de kruin kortgeknipt, zodat het overeind stond en in de nek viel het haar langer. Natuurlijk werd het korte gedeelte op de kruin weer getoupeerd, om het zo groot mogelijk te laten lijken. Nog iets heftigs: Kleur! Steeds meer mensen kleurden hun haar in die tijd in een felle kleur. Ook kleurencombinaties waren helemaal hip. De inspiratie voor de kapsels werd vooral gehaald van zangers op MTV.

Rachel kapsel

Beroemdheden namen de kapselindustrie over in de jaren ’90. Veel kapsels werden gebaseerd op modellen, maar ook kapsels van andere beroemde mensen vielen in de smaak. Zo was het ‘Rachel kapsel’ erg populair; het kapsel van Jennifer Aniston in de serie ‘Friends’. Doordat er zoveel inspiratie bij beroemdheden vandaan werd gehaald, waren er veel verschillende soorten kapsels. Een ander populair kapsel was het wafelachtige haar. Een kapsel waarbij je heel veel, hele kleine golfjes in je haar had. De haarstijl wordt wafelhaar genoemd, omdat het door middel van een wafelijzer in het haar werd gezet, what?! Ja, echt. Je kon je hele haar in de wafelgolven zetten of een klein deel accentueren. Op dit moment wordt het gezien als een fout kapsel uit de jaren ’90. Verder waren de knotjes en de speldjes populair. Hierbij werden er een aantal kleine knotjes bovenop je hoofd gezet. De trendzetter van dit kapsel was zangeres Björk.

2000 tot nu

Zo komen we aan bij de jaren 2000 tot nu. Op dit moment is er veel mogelijk wat betreft kapsels, ook je eigen stijl aanhouden is in deze tijd helemaal niet meer gek. Op dit moment heb je keuze uit een bob: het kapsel wat al zo’n 40 jaar in de mode is. Ook de pony is altijd populair geweest, hoewel natuurlijk het ene jaar meer dan het andere jaar. Je hebt vele verschillende pony’s: kort, lang, rond, recht, asymmetrisch, noem maar op. Over asymmetrisch gesproken, dit werd in 2012 een trend, die overigens niet door iedereen gewaardeerd werd. Zo werd een stukje of de helft van het hoofd (bijna) kaal geschoren, waardoor je een asymmetrisch effect kreeg in je haar. Op dit moment zijn korte kapsels ook nog steeds helemaal hip. Vrouwen die hun haren afknippen tot een kort koppie worden vaak als stoere dames gezien! De trend van de laatste jaren is natuurlijk de ombre. Verschillende tinten in je haar, die elkaar opvolgen van licht naar donker of andersom. Het wordt vaak gedaan met blond en bruine tinten, maar er zijn een heleboel kleuren mogelijk.

 

Zoals je kunt lezen en zien zijn de kapsels de afgelopen jaren ontzettend veranderd. Van lang naar kort, van getoupeerd naar stijl, van krullen tot wafelhaar. Het is allemaal voorbij gekomen in de afgelopen 70 jaar. Welke stijl vind jij het mooist?

Bronnen:

https://wegobackintime.wordpress.com/2014/10/15/de-haarmode-door-de-jaren-heen/ http://kapselsdoordejarenheen.blogspot.nl/
http://www.modewijzer.com/hoe/hollywoodkapsels.htm
http://www.allesoverkappers.nl/informatie/geschiedenis/kapsels-door-de-jaren-heen/

Afbeeldingen:
https://nl.pinterest.com/source/theheritagestudio.com/
http://pcwallart.com/marilyn-monroe-famous-picture-in-white-dress-wallpaper-3.html
http://kapselsdoordejarenheen.blogspot.nl/p/de-jaren.html
https://jerkasbeauty.wordpress.com/2014/01/08/128/
http://kapselsdoordejarenheen.blogspot.nl/p/het-oude-egypte.html
https://www.amikappers.nl/blog/een-kijkje-in-het-verleden/
https://nl.wikipedia.org/wiki/Farrah_Fawcett
https://nl.pinterest.com/tanteroelie/vintage-hairkapsels/?lp=true
https://nl.pinterest.com/explore/jaren-80-kapsels/?lp=true
https://nl.pinterest.com/privateisland/1980-s-women-s-hairstyles/?lp=true
https://nl.pinterest.com/source/buzzfeed.com/
https://nl.pinterest.com/explore/half-geschoren-haar/?lp=true
https://nl.pinterest.com/source/hairstylezz.com/

Benieuwd of jij veilig werkt?
Doe de zelftest