Alle blogs

Kapsalon (her)inrichten? Alle Arbo- vereisten op een rij!Is het hoog tijd voor een nieuwe inrichting van je kapsalon of ben je net begonnen met het inrichten van jouw nieuwe kapsalon? Dan is het handig om op een rijtje te hebben aan welke regels de inrichting moet voldoen! Loop daarom de onderstaande categorieën door en bekijk of jouw inrichting Arbo- proof is!De ruimte

De ruimte waar je als kapper in werkt moet aan bepaalde eisen voldoen. Zo zou er voldoende natuurlijk licht aanwezig moeten zijn, maar wanneer dit niet het geval is moeten ook de lampen aan bepaalde voorwaarden voldoen. Je kapsalon inrichten volgens de Arbo regels lijkt misschien moeilijk, maar is in de praktijk prima te doen.

Om goed je beroep uit te kunnen oefenen is het belangrijk dat je als kapper genoeg bewegingsruimte hebt. Genoeg vrije ruimte rondom de pompstoel, kinderstoel of wasbak is daarbij noodzakelijk. De specifieke regels vind je op deze webpagina. Ben jij ZZP’er? Dan gelden er wellicht andere regels. Deze vind je hier.


De werkplek

Om gezond en veilig te kunnen werken in de kapsalon moet de werkplek aan een aantal Arbo- regels voldoen. Je staat er misschien niet vaak bij stil, maar met een paar kleine aanpassingen maak je van jouw salon een veilige werkplek. De Arbo-regels over de werkplek hebben betrekking op temperatuur, ventilatie en verlichting. De Arbo- regels voor de werkruimte van ZZP’ers vind je hier.

Als het buiten warmer dan 25 graden is ben je als werkgever verplicht extra maatregelen te nemen. Welke dat zijn lees je hier.

Omdat je als kapper veilig wilt werken met chemische stoffen die je voor bepaalde kapsels nodig hebt, is het heel belangrijk dat deze snel en goed worden afgevoerd en worden vervangen door frisse lucht. Of dit goed en veilig gebeurt hangt af van de ventilatie in de kapsalon. Weten aan welke eisen de luchtkwaliteit op jouw werkplek moet voldoen? Lees dan deze webpagina om alles te lezen over het ventileren van de salon.

 Slechte verlichting in de kapsalon? Daar ga je scheef van knippen. Volgens artikel 6.3 van het Arbobesluit moeten werkgevers zorgen voor goede verlichting in de salon. Maar wat verstaan we onder goede verlichting? Check het hier.De pompstoel

 Een veelgebruikt meubel in kapsalons: de pompstoel! Bij deze stoel is de zithoogte eenvoudig traploos verstelbaar. Check hier of jouw pompstoel voldoet aan de eisen! 


De kinderstoel

Bij kleine kinderen onder de 115cm is het noodzakelijk een kinderstoel te gebruiken. Deze is speciaal ontworpen om vaktechnische handelingen bij kleinere kinderen uit te voeren. Waaraan de kinderstoel moet voldoen staat hier op een rij. Ben je ZZP’er? Dan gelden er wellicht andere eisen voor de kinderstoel. Lees het op deze webpagina

De kappersfiets

De kappersfiets is een veelzijdige tool die jouw werk minder belastend maakt. Maar wanneer deze niet aan de Arbo- eisen voldoet, kan het zijn dat het jouw werk juist meer belastend maakt!  Om erachter te komen of de kappersstoel niet het tegenovergestelde doet dan waar hij voor bedoeld is, raadpleeg je deze link.


De stoel-wasbak combinatie

Om de haren van klanten te kunnen wassen is er een stoel-wasbak combinatie nodig. Deze moet aan deze eisen voldoen. Ook bij deze tool geldt dat er voor ZZP’ers wellicht andere eisen gelden. Klink dan op deze link om daar achter te komen! 
De eerste stap richting blije en gezonde kappers in de salon begint bij het nastreven van de Arbo regels. Nu weet je aan welke eisen de inrichting van jouw salon moet voldoen. Is jouw salon helemaal Arbo-proof?Benieuwd of jij veilig werkt?