Alle blogs

Hoe voorkom je spataderen?

18 augustus 2022

18 augustus 2022

Jij als kapper bent vooral staand aan het werk. Hierdoor heb jij een verhoogd risico op klachten in jouw benen. In deze blog gaan we het hebben over spataderen. Dat het er niet fraai uit ziet is één ding, maar de grootste problemen zijn de fysieke klachten. Wij vertellen je alles wat je moet weten over spataderen.


Wat zijn spataderen

Spataderen zijn verwijde aderen en komen vooral voor in de benen. Ze zijn te herkennen aan hun kleur (blauw), zachtheid en kronkelige vormen. 

 

Hoe ontstaan spataderen?

Jouw lichaam heeft in zijn of haar aderen kleppen ontwikkelt. Die zorgen ervoor dat het bloed wat naar jouw hart wordt gepompt niet terug kan stromen. Maar als er te veel druk op een klep komt te liggen dan kan de klep niet meer goed sluiten en wil het bloed terug stromen. Hierdoor komt er meer druk op de wanden te liggen en rekken de aderen uit.


Waardoor krijg je spataderen?

Het kan meerdere factoren hebben zoals erfelijkheid, leeftijd, geslacht, overgewicht, zwangerschap en langdurig staan. Het risico op spataderen ligt hoger als het vaker voorkomt in de familie, iemand overgewicht heeft of als je een beroep uitvoert waarbij je langdurig moet staan zoals kappers.


Hoe voorkom je spataderen?

  • Loop af en toe een stukje bij een zittend of staand beroep;
  • Maak meer gebruik van de kappersfiets;
  • Strek bij regelmatig de voeten en loop af en toe op de tenen;
  • Vermijd knellende schoenen en hoge hakken;
  • Zorg voor een gezond gewicht.Bronnen

 Hartstichting


Benieuwd of jij veilig werkt?