Alle blogs

Hoe richt je je kapsalon veilig en gezond in?Als eigenaar van een kapsalon is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de werkomgeving veilig en gezond is voor jou en jouw medewerkers. Dit betekent dat je moet voldoen aan de Arbo kapper regels. Hieronder vind je een aantal richtlijnen voor de inrichting van een kapsalon.


Verlichting 

Goede verlichting is essentieel voor een kapsalon. Het is belangrijk om voldoende licht te hebben zodat je goed kunt zien wat je doet en geen last krijgt van vermoeide ogen. Daarnaast moet de verlichting gelijkmatig verdeeld zijn over de werkplekken, zodat er geen schaduwen ontstaan.

Ventilatie 

Een goede ventilatie is belangrijk om de luchtkwaliteit in de kapsalon op peil te houden. Je kunt hierbij denken aan een afzuigsysteem dat geuren en dampen afvoert, maar ook aan een raam dat open kan voor frisse lucht. Dit is vooral belangrijk als er gewerkt wordt met chemicaliën, zoals haarverf.

Werkplekken 

De werkplekken in een kapsalon moeten ergonomisch verantwoord zijn. Dit betekent dat stoelen en spiegels op de juiste hoogte moeten staan en dat er voldoende ruimte is om te werken. Daarnaast moeten de werkplekken schoon en opgeruimd zijn.

Opbergmogelijkheden 

Een kapsalon heeft veel verschillende producten en materialen nodig, zoals kammen, scharen, föhns en haarverf. Het is belangrijk om deze materialen op te bergen op een veilige en ergonomische manier. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van rekken en kasten die goed toegankelijk zijn en waar de materialen overzichtelijk geordend zijn.

Hygiëne 

Een kapsalon moet hygiënisch zijn. Dit betekent dat er regelmatig schoongemaakt moet worden en dat er voldoende handzeep en handdoeken aanwezig moeten zijn. Daarnaast moeten gereedschappen na gebruik gereinigd worden, bijvoorbeeld door ze te desinfecteren.

Veiligheid

Veiligheid staat voorop in een kapsalon. Dit betekent dat er bijvoorbeeld voldoende EHBO-materiaal aanwezig moet zijn en dat er nooduitgangen en brandblussers zijn. Daarnaast moeten medewerkers beschermd worden tegen geluidsoverlast, bijvoorbeeld door het gebruik van gehoorbescherming.


Een kapsalon moet voldoen aan de gezond werken regels. Dit betekent onder andere dat er goede verlichting en ventilatie aanwezig moet zijn, dat de werkplekken ergonomisch verantwoord moeten zijn en dat de hygiëne en veiligheid gewaarborgd moeten worden. Door hier aandacht aan te besteden, creëer je een gezonde en veilige werkomgeving voor jou en jouw medewerkers.

Benieuwd of jij veilig werkt?