Alle blogs

Handschoenen in het kappersvak. Wanneer gebruik je welke handschoenen?Kapperseczeem is misschien wel de bekendste beroepsziekte bij kappers. Het is een ontstekingsreactie aan de huid door regelmatig contact met water en chemische producten zonder de juiste handschoenen te dragen. Gelukkig kan je dit voorkomen door te weten wanneer je welke handschoenen moet dragen. In deze blog vertellen we je hier meer over. 

Wanneer gebruik ik handschoenen?

  • Wassen van het haar
  • Kleuren
  • Blonderen
  • Permanenten

Het is van belang dat de handschoenen poedervrij zijn en niet gemaakt zijn van materiaal waar rubberversnellers aan zijn toegevoegd. Rubberversnellers zijn hulpstoffen die aan handschoenen kunnen worden toegevoegd om uitdroging of veroudering van rubber tegen te gaan. Rubberversnellers kunnen vrijkomen uit deze handschoenen, de huid binnendringen en allergische reacties veroorzaken.

Niet elke handschoen is geschikt voor elke handeling. Zo hebben ze ieder hun eigen eisenpakket waaraan ze moeten voldoen. Geen zorgen, wij hebben dit voor  je op een rijtje gezet zodat weet welke handschoen je moet gebruiken.

Welke handschoenen gebruik ik bij het wassen van het haar?

  • Bij het werken met water is het belangrijk dat je PVC handschoenen gebruikt met een lange manchet. Hierdoor zorg je ervoor dat het water niet makkelijk inloopt en verklein je de kans dat jouw huid in contact komt met water.


Welke handschoenen gebruik ik bij het permanenten, kleuren en blonderen van het haar?

  • Deze handschoenen moeten zijn gemaakt van nitril voor optimale bescherming tegen de chemicaliën waarmee je als kapper werkt. De structuur van nihil is ten opzichte van PVB meer gesloten en beschermt je dus meer tegen de chemische stoffen van haarkleuringen of permanentvloeistoffen.


Met deze regels voorkom je nare huidaandoeningen als kapperseczeem. Heb je kapperseczeem of huidklachten? Neem dan contact op met de Kapperspoli Centrum voor Huid en Arbeid op 088 00 55 900.

Ga voor meer informatie over veilig en gezond werken in de kappersbranche naar de gezond werken regels op onze website  

Benieuwd of jij veilig werkt?