Alle blogs

De duurzame kapper: 7 tipsJe kunt er niet meer omheen: duurzaamheid is een belangrijk thema in de maatschappij. In elk beroep is er wel iets dat je kunt doen om bij te dragen aan een betere wereld. Jij als kapper of ondernemer kunt al 7 duurzame dingen doen! 


1. Gebruik wat je nodig hebt

Een kneep in je tube shampoo, conditioner of kleuring geeft je een flinke dot product om te gebruiken. Zorg wel dat je alleen gebruikt wat je nodig hebt. Hoe sneller producten er doorheen gaan, hoe meer er geproduceerd moet worden en hoe meer impact je maakt. 


2. Weet wat er in je producten zit

Niet alle bestanddelen in haarproducten zijn even vriendelijk voor het haar (en jouw huid). Hoe goed zouden ze zijn voor de wereld? Alles wat je door de wasbak spoelt moet ergens terechtkomen. Producten met meer natuurlijke bestanddelen zijn niet alleen zachter voor het haar en de huid, maar ook voor het milieu. 


3. Recycle de haren

Na een knipbeurt veeg je de haren toch bij elkaar. In plaats van in de prullenbak, kun je ze ook in een andere bak bewaren, waarin ze worden opgehaald om gerecycled te worden. Zo wordt haar omgezet in grondstoffen en gaat er niets verloren. Niet alleen haren, maar ook tubes en andere verpakkingen kunnen op deze manier een nieuwe bestemming krijgen. 


4. Knip ook zonder te wassen

Komt er een klant binnen wiens haar niet perse gewassen hoeft te worden? Als hij of zij dit prima vindt, kies er dan voor om te knippen zonder te wassen. Dit bespaart behoorlijk wat liters per keer! 


5. Richt je salon duurzaam in

Met tweedehands meubilair en artikelen die een goed doel steunen (van wc-papier tot geredde plantjes) kun je met de salon zelf uitstralen dat je groen wilt doen! Het meest duurzame is om te gebruiken wat voor handen is, en zo weinig mogelijk nieuw te laten produceren. Side note: of je meubels gloednieuw of tweedehands koopt, zorg dat je er goed mee kunt werken en alles kunt instellen op jouw ideale hoogte. 


6. Biedt refills aan

Verkoop je haarproducten aan je klanten? Zorg dat je klanten, zodra de verpakking leeg is, terug kunnen komen voor een refill. Zo hoeven er niet steeds kleine verpakkingen te worden gekocht en geproduceerd (die naar verhouding meer impact hebben) en wordt een fles of pot zo lang mogelijk gebruikt.


7. Kies voor duurzame energie en zakelijke rekening

Als jij beslissingen maakt over de energieleverancier en de zakelijke rekening, is het zeker het overwegen waard om te kiezen voor de duurzame opties. Op deze manier kun je helemaal het verschil maken met minder CO2-uitstoot en een dus kleinere ‘footprint’. Met een duurzame bank help je investeringen in goede doelen, groene investeringen en maatschappelijke organisaties. Verder werkt het voor jou hetzelfde! 


Dit zijn al 7 dingen die jij kunt doen om als kapper of ondernemer minder impact te maken op het milieu. Heb jij nog een gouden tip? Laat het weten op Instagram of Facebook!
 

Benieuwd of jij veilig werkt?