Alle blogs

Brandrisico’s in de salonAls kapper ligt de focus op het creëren van de gewenste kapsels en het leveren van de beste service aan klanten. Om dit veilig te kunnen blijven doen, is het van belang om rekening te houden met bepaalde regels wat betreft de brandveiligheidsmaatregelen.

Hittebronnen

Als kapper werk je veel met hittebronnen. Denk hierbij aan haardrogers, stijltangen, krultangen en warmteborstels. Al deze hittebronnen kunnen brandgevaarlijk zijn als je ze niet goed gebruikt. Controleer deze dan ook regelmatig en wanneer je het apparaat niet meer vertrouwd, vervang deze dan ook gelijk.


Chemische stoffen

In haarkleuringen en andere chemicaliën die jij in de salon gebruikt zitten stoffen die ontvlambaar zijn en brand veroorzaken. Het is dan ook van groot belang dat deze middelen op de juiste manier gebruikt en opgeborgen worden. Berg deze producten op in een brandveilige kast, bewaar ze op een koele en droge plaats en beperk de hoeveelheid van deze middelen.


Elektrische installaties

In een kapperszaak is veel bedrading en zijn er verschillende apparaten aanwezig. Als ze niet goed worden onderhouden of wanneer er sprake is van overbelasting of kortsluiting neemt het risico op brandgevaar toe. Houd dit dus goed in de gaten en werk niet met oude apparaten.  


Benieuwd naar meer tips om veilig en gezond te werken? Ga dan naar www.healthyhairdresser.nl/gezond-werken-regels. Of benieuwd hoe het zit met jouw kennis op het gebied van veilig en gezond werken? 

Doe dan de zelftest 

Benieuwd of jij veilig werkt?