Alle blogs

10 tips om beschadigd haar te verzorgenHeeft jouw klant een bos haar dat beschadigd is door bijvoorbeeld een eerdere kleuring of slechte verzorging? In deze blog 10 tips over hoe het haar het beste te verzorgen is.

1.  Knip de gespleten punten

De eerste tip klinkt voor de hand liggend, maar is toch erg belangrijk. Adviseer je klant om de gespleten punten te laten knippen. Hierdoor ziet het beschadigde haar er vaak al een stuk beter uit.

2.  Niet te vaak wassen

Shampoo verwijdert, naast vuil, ook het natuurlijke talg van de hoofdhuid. Hierdoor worden de haarschubben aanzienlijk kwetsbaarder als het vaker gewassen wordt. 

Geef als tip mee om het haar na het wassen te behandelen met een conditioner en vervolgens uit te spoelen met koud of lauw water. Hierdoor gaan de haarschubben plat liggen en krijgt het haar minder te verduren. Daarnaast is het voordeel van een conditioner dat deze voedende ingrediënten en beschadigd haar hiermee kan behandelen.

3.  Dep het haar droog, niet wrijven!

Vraag je klant of zij altijd een handdoek gebruikt om het haar te drogen. Als advies zou je mee kunnen geven om het haar voortaan te drogen met een microvezelhanddoek

Daarnaast is het van belang dat het haar niet drooggewreven wordt, maar wordt gedept. Het haar droogt natuurlijk sneller als het gewreven wordt, maar hiermee wordt het haar tevens beschadigd. 

4.  Slaap op een satijnen of zijden kussensloop

Als advies kun je meegeven aan je klant om een satijnen of zijden kussensloop aan te schaffen. Bij een katoenen kussensloop ontstaat er ruwe wrijving, welke bij een satijnen of zijden kussensloop voorkomen wordt door het gladde materiaal.5.  Met haren vast slapen

Een andere tip is slapen met de haren vast. Door met de haren in een knotje of een staart te slapen, wordt wrijving verminderd. Ook een tip is om een elastiekje te gebruiken zonder metalen tussenstuk, of nog beter: een satijnen of velvet scrunchie! Deze is zacht voor het haar en niet te strak.

6.  Vermijd hete stylingtools

Beschadigd haar ontstaat vaak door een föhn, stijltang of andere stylingtools. Mocht jouw klant deze toch graag willen gebruiken, dan is het aan te raden om sowieso eerst een warmtebeschermer aan te brengen. Deze bescherming betekent echter niet dat de tools nu wél op de hoogste temperatuur gebruikt kunnen worden, maar adviseer om de temperatuur zo laag mogelijk te zetten.

7.  Vermijd het zwembad en de zee

Chloor heeft eigenlijk dezelfde werking op het haar als een chemische behandeling. Voor een duik in het zwembad is het verstandig om het haar vast nat te maken onder de douche, zo zuigt het haar daarna wat minder chloor op. Kleine moeite, maar erg effectief.

Het zoute zeewater zorgt voor een wrijving, waardoor het haar flink uitdroogt en sneller kan afbreken. Het is na een duik in de zee dus niet te adviseren om het haar gelijk vast te binden, door het afbreekgevaar. 

Een verzorgend masker na het zwemmen is in beide gevallen te adviseren.

8.  Bedek het haar met een hoed of sjaal

De porositeit van het haar kan beïnvloedt worden door de weersomstandigheden. Hier hoeft niet per sé iets voor gemeden te worden, maar een styling-item kan helpen bij bescherming van het haar. Denk bijvoorbeeld aan een sjaal of een hoed. Hierdoor wordt het haar minder getoond aan externe factoren en kan beschadigd haar zich beter herstellen. 

9.  Eet voldoende voeding met biotine

Biotine stimuleert gezonde haargroei en is daarom zeker te adviseren. Biotine wordt opgenomen via (orgaan)vlees, vis en eieren (en dan met name de dooier). Niet alleen via dierlijke producten is dit stofje binnen te krijgen, maar ook door het eten van noten (met name hazelnoten, amandelen en pinda’s) kan het lichaam biotine opnemen. Dit is dus zeker een tip!  

10.  Meer glans: omega 3-capsules

Deze capsules zijn gemaakt van olie uit de weefsels van vis, of uit lijnzaad. Het haar wordt hier sterker van, omdat er veel vetzuren en vitamines in zitten. Ook helpt het de hoofdhuid gezond te worden/te blijven, dus worden de lokken weer gevoed met gezonde oliën! Het haar zal hierdoor meer glanzen en ook minder snel beschadigen.

Bronnen
Marie Claire
Haarshop
Harpers Bazaar

Benieuwd of jij veilig werkt?