Arbo kappers zorgt voor verbeterde werkomstandigheden.

De afgelopen jaren is er veel veranderd omtrent de arbo kappers. Kappers lopen veel risico’s. De werkomstandigheden waren vaak niet goed geregeld bij de werkgever en hierdoor ontstond veel ziekteverzuim binnen de branche. Diverse kappers moesten het vak verlaten vanwege RSI of kapperseczeem. Met de nieuwe richtlijnen wordt er gezorgd dat kappers weer met plezier naar hun werk gaan.

Arbo kappers en chemische stoffen.

Als kapper krijg je regelmatig te maken met chemische stoffen. Regelmatig gebruik van deze stoffen kan schade aanbrengen. Het is belangrijk om verantwoordelijk met chemische stoffen om te gaan. In de arbo kappers zijn een aantal regels vastgelegd. De werkgever moet bijvoorbeeld zorgen voor stromend water in de ruimte waar gewerkt wordt met chemische stoffen. Er moet voldoende ventilatie zijn en kappers moeten gebruik maken van handschoenen. Na afloop dient een kapper gebruik te maken van een hydraterende crème. Dit is overigens niet alleen bij chemische stoffen, zoals verf en permanent, maar ook bij shampoo. Volgens de arbo kappers moet iedere kapsalon een speciale ruimte voor chemische stoffen hebben.

Lichaamshouding in de arbo kappers.

Als je langdurig in dezelfde houding staat, dan kan je hiermee problemen krijgen. Kappers hebben vaak last van rugklachten, maar ook RSI komt regelmatig voor. In de arbo kappers zijn een aantal regels vastgelegd, waaronder een speciale lichaamshouding. Het lichaam moet hierbij zo recht mogelijk blijven tijdens het knippen. De werkgever moet tevens zorgen voor een pompstoel en een kappersfiets, zodat je op de juiste werkhoogte kan werken. Probeer zo min mogelijk boven je macht te werken en neem na elke twee uur werken tien minuten pauze. Ongeacht de drukte heb je hier recht op volgens de arbo kappers.

Werkomgeving volgens de arbo kappers.

De werkomgeving moet volgens de arbo kappers aan verschillende eisen voldoen. De ruimte moet goed geventileerd zijn en de werktemperatuur mag niet boven de 25 graden liggen zonder dat er hiervoor extra maatregelen worden genomen. Achtergrondmuziek mag niet storend zijn en er moeten ergonomische scharen aanwezig zijn. Er moet tevens voldoende ruimte zijn om te bewegen en het liefst geen trappen in de kapsalon. Uiteraard zijn er ook wettelijke normen waaraan de kapsalon moet voldoen. Dit staat allemaal duidelijk omschreven in de arbo regels voor kappers.