Hoofdluis in de kapsalon

"Sorry mevrouw, uw kind heeft luizen." Er is niks vervelender dan het mededelen van dit nieuws tijdens een knipbeurt. Vaak worden deze kinderen (en ouders) ongeknipt naar huis gestuurd. Vooral tijdens en na de vakanties is de kans op een uitbraak groot. Kappers kunnen klanten extra service bieden door hen een goed advies te geven over het behandelen en voorkomen van hoofdluis. Daarvoor moet wel de juiste kennis in de kapsalon aanwezig zijn. Daarom geef ik in dit artikel en in onderstaande handleiding interessante informatie en tips over hoe ondernemers en werknemers in de kapsalon het beste met hoofdluis om kunnen gaan. 

Download de handleiding hier

Algemene hoofdluis-informatie

Hoofdluis komt alleen bij mensen voor en voedt zich met bloed. Het leidt tot jeuk maar hoofdluis brengt geen ziekten over. Hoofdluis komt met name voor bij kinderen in de leeftijd van 3 tot 12 jaar, dit komt omdat zij vaak erg dicht bij elkaar spelen of met de hoofden tegen elkaar, waardoor de hoofdluis gemakkelijk kan vermenigvuldigen. Vooral na de vakanties is er veel kans op een uitbraak. De vakantie is weer begonnen, dus let vooral in deze periode goed op! Ik noem in dit artikel kinderen als voorbeeld, omdat hoofdluis (zoals hiervoor beschreven) het vaakst bij deze doelgroep voorkomt. 

Praktische tips voor in de kapsalon

Eigenlijk moet de kapster altijd aan de ouders vragen of zij haar kinderen thuis heeft gecontroleerd op hoofdluis. Indien er hoofdluis wordt geconstateerd bij het kind, mag het kind niet geknipt worden. Er zijn uiteraard verschillende situaties waarin hoofdluis een rol speelt, daarom worden in dit artikel tips gegeven in verschillende situaties zodat je als kapster weet hoe je om moet gaan met hoofdluis.

10 facts & fabels over hoofdluis

  • Hoofdluis heeft niets te maken met een gebrek aan hygiëne.
  • Een hoofdluis is ongeveer 2 à 4 mm groot.
  • De kleur van een hoofdluis varieert van grijs-grijsblauw-zwart-roodbruin.
  • Een hoofdluis kan niet springen, maar kruipt.
  • Het vrouwtje legt 6 tot 8 eitjes (neten) per dag. Het liefst achter de pony, achter de oren en in de nek (warm en vochtig).
  • Neten lijken net op zandkorrels, hebben een grijs-witte kleur, zijn ovaal en ongeveer 1 mm groot.
  • Je voelt bij een hoofdluisbesmetting pas na één tot twee weken jeuk als het aantal luizen toeneemt. 
  • De jeuk ontstaat door het steken door de hoofdluis wanneer deze na het bloedzuigen een beetje vocht in de huid achterlaat.
  • Je kunt hoofdluis bestrijden met een netenkam, shampoos, lotions en crèmes. Indien het kind zwemt in chloorwater, kan dit een nadelige invloed hebben op de bestrijding van hoofdluis.
  • Het komt voor dat er zelfs na 2 behandelingen nog neten in het haar zitten. 

Branche Platform Kappers heeft een ideale handleiding samengesteld voor kappers én klanten: 'Wat te doen bij hoofdluis?'. Download de handleiding hier, bespreek deze met je collega's en zorg ervoor dat iedereen deze informatie kan raadplegen als dat nodig is.

Benieuwd of jij veilig werkt?
Doe de zelftest