Werkhouding kapper volgens de Arbo

Het is belangrijk dat een kapper de juiste werkhouding aanneemt tijdens het knippen. Als de werkhouding niet juist is, dan kan je last krijgen van verschillende fysieke klachten. De meeste kappers krijgen last van rugklachten, terwijl andere kappers weer symptomen krijgen van RSI. Vooral omdat je vaak lang in dezelfde houding moet staan kan je last krijgen van fysieke klachten. Het is van belang dat je bewust omgaat met je lichaamshouding. Je kunt zo lichamelijke klachten voorkomen en dit is de reden dat de werkhouding is vastgelegd in de arbo wet.


Werkhouding kapper: palm-palm methode

Het is voor een kapper verplicht om op de werkplek een pompstoel te hebben staan. Voor de perfecte werkhouding is het van belang dat de pompstoel hoog genoeg staat om een ontspannen werkhouding aan te nemen. De schouders en ellebogen zijn hierdoor laaghangend. Tijdens het knippen kan je de bovenarmen wat lager houden en de polsen in een neutrale stand. Deze werkhouding wordt de palm-palm methode genoemd en aangeraden door de arbo.


Werkhouding kapper: zorg voor een goede werkhoogte

Voor de werkhouding van de kapper is het van belang, dat de werkhoogte optimaal is om ontspannen rechtop te blijven staan. Van de werkgever wordt niet alleen een instelbare pompstoel verwacht, maar ook een in hoogte verstelbare kappersfiets en een verstelbare wasbak. Hierdoor kan de kapper altijd dicht bij de klant zitten en de juiste werkhouding aannemen. Voor lange kappers is het van belang dat de kappersfiets op 60 tot 80 centimeter ingesteld kan worden. Kleine kappers hebben meer baad bij een kappersfiets met fietszadel in plaats van een ponyzadel. Er zijn dan meer mogelijkheden om de fiets in hoogte te verstellen.


Wissel een uitstekende werkhouding kapper af met andere zaken

In de arbowet staat geschreven dat het belangrijk is om de werkhouding af te wisselen met andere zaken. Je mag dus niet de hele tijd bezig zijn met het knippen van de haren. Voorbereidende taken zoals het ontvangen van klanten en het inschenken van koffie kunnen zorgen voor de juiste afwisseling. Daarnaast is het van belang dat je regelmatig beweegt door bijvoorbeeld nazorg taken op je te nemen. Dit is bijvoorbeeld het afrekenen en het begeleiden van de klant naar de uitgang. Daarnaast dient het werkrooster zo georganiseerd te zijn dat je elke 2 uur circa 10 minuten pauze krijgt.