Kniptechnieken voor kappers

Kniptechnieken voor kappers zijn er in alle soorten en maten. Op de kappersschool leer je een aantal verfijnde technieken. Het vergt vaak veel oefening om de technieken onder de knie te krijgen. Een beetje inzicht en creativiteit is in het kappersvak van belang. Een aantal veel gebruikte kniptechnieken hebben we voor je op een rijtje gezet.


Kniptechnieken voor kappers: Slicen

Slicen is een kniptechniek waarbij oefening gewenst is. Door de haren te slicen kan je de haren in een vloeiende lijn laten overlopen. Deze techniek wordt bijvoorbeeld toegepast bij het maken van een schuine pony. Eventueel kan je de haren ook uitdunnen door te slicen.


Kniptechnieken voor kappers: Effileren

Effileren is een speciale techniek waarbij een effileerschaar gebruikt wordt. Met deze techniek kan je de haren uitdunnen of op een speelse manier een coupe aanbrengen. De mate waarop je kan effileren is afhankelijk van de dikte van het haar. Als je een klant hebt met dun haar, dan is het slim om niet teveel te effileren. Dit effect is vooral leuk bij klanten met dik haar.


Kniptechnieken voor kappers: Inknippen

Als je een speels effect wilt in een kapsel, dan kan je gaan inknippen. Je gebruikt dit keer niet je vinger als liniaal, maar je knipt het kapsel op een speelse manier in. Hiervoor gebruik je de schaar diagonaal. Zo krijg je geen botte lijnen meer in je kapsel. Kappers noemen deze kniptechniek ook wel choppen. Kijk bij deze kniptechniek wel goed uit voor je vingers. De kans is groter dat je hierbij in je vinger knipt.


Kniptechnieken voor kappers: de houding

Bij de kniptechnieken voor kappers horen niet alleen de bewegingen van de schaar, maar ook de houding tijdens het knippen. O.a. Het gebruik van de kappersfiets wordt daarom aangeraden. De palm-palm methode is vooral erg populair als kniptechniek en wordt aangeraden door de arbo. Naast een speciale methode is het slim je polsen tijdens het knippen neutraal te houden. Probeer verder het werken boven je macht zoveel mogelijk te beperken.