Een groot probleem binnen de Europese Unie blijkt het soort schoenen waarop kappers lopen tijdens hun werkzaamheden. In Groot-Brittanniƫ worden kappers door hun werkgever bijna verplicht om op hoge hakken te lopen. Het nadeel van hoge hakken is dat het erg vermoeiend is vooral als je een lange tijd achter elkaar staat. De EU besloot een speciale wetgeving voor kappers in te voeren. Met deze nieuwe regelgeving wordt het verboden om op hoge hakken te werken. Platte schoenen met een antislipzool behoort tot de verplichte kappersuitrusting volgens de EU richtlijnen.
In Nederland moet de Arbowet er ook niet aan denken dat kappers op hakken lopen. EĆ©n van de meest voorkomende fysieke klachten zijn rugklachten. Rugklachten kunnen op verschillende manieren opgelost worden. Ten eerste door de juiste werkhouding aan te nemen en ten tweede door stevige kappers schoenen te dragen met platte zool en stijlvaste looplaag. Kies een paar schoenen uit waarbij je steun krijgt. Uiteraard moet de zool plat zijn en is het verstandig dat de schoenen lekker comfortabel zitten. De zool moet voorzien zijn van antislip om uitglijden op de werkvloer te voorkomen. Het kan altijd gebeuren dat er vloeistoffen op de vloer terecht komen. De antislip zool voorkomt ongelukken en glijpartijen.
Als je fulltime aan de slag bent als kapper, dan is het slim om naar een schoenen specialist te gaan. Ze kunnen kijken naar de stand van je voeten en op basis hiervan de perfecte schoen uitzoeken. Sommige kappers hebben nog wat extra ondersteuning nodig met hun nieuwe schoenen. Ze krijgen bijvoorbeeld speciaal op maat gemaakte steunzolen. Deze kunnen in bestaande kappers schoenen geplaatst worden voor extra ondersteuning tijdens het werken.