Contacteczeem oorzaak bij kappers

Als kapper krijg je al snel te maken met huidirritatie. Contacteczeem is één van de grootste problemen onder kappers. Bijna 40% van alle kappers krijgt hier vroeg of laat mee te maken. Bij 10% is de eczeem zelfs zo erg, dat kappers tijdelijk niet meer kunnen werken. Sommige kappers moeten uiteindelijk besluiten om het kappersvak te verlaten vanwege eczeem klachten. Het is verstandig om de oorzaak van het eczeem te vinden. Je kan zo proberen te voorkomen dat er opnieuw klachten ontstaan.


Contacteczeem oorzaak huidirritatie door chemische stoffen

Als kapper kom je regelmatig in aanraking met chemische stoffen. Deze chemische stoffen kunnen bijten en zorgen voor irritatie aan de huid. Als er eenmalig met bijvoorbeeld haarkleuring gewerkt wordt, dan is dit geen probleem. De meeste kappers werken echter dagelijks uren achter elkaar met haarkleuring, maar ook met permanent en shampoo. Door deze irritatie kan contacteczeem ontstaan. Soms ontstaat er zelfs een overgevoeligheid voor een bepaalde stof. Dit kan ontstaan doordat er langdurig met een bepaalde stof gewerkt wordt. Bij ieder contact kan er direct contacteczeem ontstaan. Vooral voor kappers is dit enorm lastig als ze ermee te maken krijgen.

Contacteczeem oorzaak is o.a. werken met natte handen

Helaas werk je als kapper regelmatig met natte handen. Je handen worden nat tijdens het handen wassen, maar ook tijdens het knippen van nat haar. Als je dit allemaal zonder handschoenen doet, dan kan je last krijgen van contacteczeem. Doordat je handen regelmatig nat zijn wordt je huid week. Je huid zorgt zo niet meer voor een barrière om je handen te beschermen tegen bacteriën of chemische stoffen. Eczeem krijgt zo de kans om zichzelf te ontwikkelen op de huid.


Contacteczeem oorzaak: werken met handsieraden

Eén van de oorzaken van contacteczeem is het werken met hand- en polssieraden. Vooral als je bezig bent met het wassen van haren terwijl je een armband draagt. De kans is groot dat vocht en vuil onder je armband blijft zitten. Dit droogt niet mooi op en zorgt ervoor dat de huid week wordt onder de sieraden. Als je aan de slag gaat met nat werk, dan is het slim om altijd even je sieraden af te doen.