Gefeliciteerd! Binnenkort word jij moeder en ligt jouw prachtige baby in je armen! Helaas is het nog niet zover en ben jij als zwangere kapster nog gewoon aan het werk. Maar weet jij eigenlijk wel welke regels en rechten van toepassing zijn op zwangere kapsters? Je leest het in deze blog!
Als zwangere kapster heb je recht op aanpassing van je werktijden en extra pauzes. Maximaal 1/8 deel van je werktijd mag je rusten. Hiervoor moet een afsluitbare ruimte met bed of rustbank voor je geregeld zijn. Je mag niet verplicht worden tot onregelmatig werk, overwerk en nachtdiensten. Ook moet je de mogelijkheid hebben om verlof aan te vragen voor scans en onderzoeken in het ziekenhuis. Ga op tijd met je werknemer in gesprek om dit samen te regelen.
Kapsters krijgen soms te maken met chemische stoffen, bijvoorbeeld bij het kleuren van het haar van een klant. Wanneer je zwanger bent, moet je extra opletten in de omgang met deze stoffen. Lees daarom de verpakking van de chemische stof altijd goed door. Hierop staat of gebruik van de desbetreffende stof tijdens de zwangerschap schadelijk is en welke schadelijke stoffen het middel bevat. Gebruik vloeistofdichte handschoenen zorg voor goede afzuiging van de stoffen en voor voldoende ventilatie. Voorkom dat je huid en luchtwegen in contact komen met chemische stoffen (in vloeibare- of gasvorm). Deze laatste tip spreekt natuurlijk voor zich: volg strikt de gebruiksaanwijzingen op de verpakking!
Het lange staan van het kappersvak vraagt veel van je (zwangere) lichaam. Wissel daarom je taken regelmatig af om zo niet te lang in dezelfde houding te werken. Draag stevige schoenen die je voeten en rug goed ondersteunen. Leg daarnaast je voeten tijdens rustmomenten omhoog.
Belangrijk: in de laatste 3 maanden van je zwangerschap mag je niet meer dan 1 keer per uur bukken, hurken, knielen en staande voetpedalen bedienen. Vraag daarom een ander om voor je te tillen en om de voetpedalen van de pompstoel te bedienen. Fysiek zwaar werk mag je als zwangere kapster niet doen, zeker niet in de laatste 3 maanden voor de bevalling.
Goed overleg met je werkgever zorgt dat je minder stress ervaart. Bespreek ruim van tevoren bijvoorbeeld extra pauze en rusttijden, werktijden, verlof voor ziekenhuisafspraken en het verminderen van je werkdruk. Stress tijdens de zwangerschap kan gevolgen hebben voor jou en je kindje. Daarom kan je ook met je werkgever bespreken dat je veeleisende klanten overdraagt aan een collega. Zo verminder je de kans op stress en houd je jezelf en je baby blij!
Tot slot: Ben jij ZZP’er? Lees dan dit artikel voor regels en tips om jouw zwangerschap zo goed en veilig mogelijk met je werk te kunnen combineren.
Bronnen: