Alle blogs

Zo zorg je als ambulante kapper voor een veilige en gezonde werkomgeving.



Geen kappersfiets, geen wasunit, geen productbereidingsruimte? Geen probleem!

Zo zorg je als ambulante kapper voor een veilige en gezonde werkomgeving.


Waar je in een salon vaak alle benodigdheden bij de hand hebt om veilig en gezond te werken, blijkt veilig en gezond werken vaak toch wat lastiger wanneer je een klant thuis moet knippen. Gelukkig kan het wél! “Moet je dan bij iedere klant een productbereidingsruimte in het huis bouwen?” Zeker niet. Wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet hoe je toch veilig en gezond kunt werken als ambulante kapper:


  1. Zorg dat je producten, zoals kleuringen, mengt en bereid in bijvoorbeeld de badkamer. Dit is een goed alternatief van de productbereidingsruimte omdat het een geventileerde ruimte is, voorzien is van stromend water en je er geen eten bewaart, bereidt of nuttigt.
  2. Neem niet teveel mee! Overleg vooraf met de klant wat zijn of haar wensen zijn, zodat je weet welke materialen je nodig hebt. De rest kun je in de auto laten liggen en hoef je dus ook niet te tillen.
  3. Vraag de klant om onderuit gezakt te zitten, leg extra kussens in de stoel of werk zelf in een zittende houding om ervoor te zorgen dat je op de juiste werkhoogte werkt.
  4. Als je geen wasunit tot je beschikking hebt, gebruik dan een mobiele wasunit. Als die ook niet voorhanden is, laat dan de klant het haar zelf wassen of zorg voor voldoende pauzes of wisseling van werkhouding en werkplek.
  5. Geen kappersfiets? Neem dan meer pauzes, zorg voor afwisseling in taken en wissel tijdig van werkhouding.


Zoals je leest zijn de arbo voorschriften dus geen doel op zich, maar een middel. Om jou bijvoorbeeld op de juiste werkhoogte te laten werken, zodat je geen last krijgt van je rug, nek en schouders. Wil je meer weten over hoe jij veiliger en gezonder kunt werken? Lees hier de gezond werken regels.


Benieuwd of jij veilig werkt?