Alle blogs

Zo bepaal jij het type krul van jouw klant!

17 december 2021

17 december 2021

Heeft jouw klant een mooie bos met krullen? Maar weet hij/zij niet meer wat ze ermee moeten? Dan kan jij te hulp schieten! Bepaal welk type krul jouw klant heeft. In deze blog vertellen we je meer over de verschillende krultypes. 


1. Het type van de krul

In de bovenstaande afbeelding zie je de verschillende soorten haartypes. Door naar de krul van jouw klant te kijken, kan je bepalen welk krultype met meest overeenkomt met die in de afbeelding. 

 

2. Mate van porositeit

Nadat je hebt gekeken naar het krultype, kan je de porositeit bepalen. Dit kan je doen door een paar schone haren van het hoofd te verwijderen. Doe dit heel voorzichtig door te trekken of door bijvoorbeeld een borstel door het haar te halen (vaak komen er dan ook wel eens haren los). Als ze nog niet schoon zijn, maak je ze heel gemakkelijk schoon met was afwasmiddel.  

Leg de haren in een glas water dat op kamertemperatuur is. Zinkt het snel naar beneden? Dat betekent dat het haar hoog poreus is. Als het drijft, dat betekent een lage porositeit. Duurt het wat langer voordat het haar zinkt, dan is het gemiddeld poreus. Het is het beste als er sprake is van een lagere porositeit. 


3. Wat is de elasticiteit

Nu de porositeit duidelijk is, ga je kijken naar de elasticiteit van het haar.  Dit kan je doen door een rektest uit te voeren. Gebruik hiervoor een liniaal en leg de haar hierop. Met een afstand van 4 cm, pak je deze haar vast tussen je duim en wijsvinger. Rekt het mee tot 5cm en veert het daarna weer terug, dan is het haar gezond! Kan je het bijna niet uitrekken de haar? Dan is er sprake van vochttekort. Hiervoor zou je een paar producten kunnen adviseren, zodat het vochttekort vermindert kan worden. 


4. Dikte/structuur

Als laatste stap kijk je naar de dikte/structuur van het haar. Een haar bestaat uit twee tot 3 lagen (haarmerg, schors en haarschubben). De dikte van het haar, vertelt of het haar fijn, medium of grof is.

  • Fijn haar

Fijn haar heeft twee laagjes. Het haarmerg ontbreekt hier en het schorsdeel bevat minder keratine dan bij medium en grof haar. Keratine zorgt voor de stevigheid van het haar, waardoor fijn haar slapper is. Hierdoor is het haar een stuk dunner en je voelt de haar dan ook bijna niet als je hem tussen je vingers rolt.

  • Normaal haar

Normaal haar bestaat bijna altijd uit drie lagen. De schors in het haar bevat altijd meer keratine dan fijn haar, zelf wanneer het merg ontbreekt. Wanneer je de haar tussen je vingers houdt en je voelt hem, maar niet extreem goed, dan is de haardikte normaal.

  • Grof/dik haar

Grof haar heeft altijd drie lagen. Grof haar heeft zulke ruwe haarschubben, dat ze elkaar omhoog duwen en elkaar overlappen. Neem je een groffe haar tussen de vingers, dan voel je deze overduidelijk.


Al deze stappen helpen jou om een passend advies aan jouw klant te adviseren. 


Bronnen:

Hebjehaarweer.nl

Zaailingen.nl

Krullentemmer.nlBenieuwd of jij veilig werkt?