Alle blogs

Voorkom fysieke arbeidsbelasting!Afgelopen maandag 7 november was het zover; de laatste webinar van de Healthy Hairdresser. In deze blog praten wij jou bij over deze succesvolle laatste editie en blikken we terug naar de hoogtepunten van deze webinar. 

Tijdens de webinar ging onze presentatrice  Sanne het gesprek aan met gastspreker Yvonne de Leeuw van Zaanen. Yvonne sloot bij de eerste webinar ook aan om kort wat te vertellen over fysieke arbeidsbelasting. Afgelopen maandag zijn Sanne en Yvonne verder ingegaan op alle ‘ins’ en ‘outs’ wat betreft fysieke arbeidsbelasting.

Fysieke arbeidsbelasting is het verzamelwoord voor de gezondheidsklachten en het ziekteverzuim dat ontstaat, wanneer je bepaalde bewegingen herhaaldelijk uitvoert óf doordat iemand steeds staat of zit in bepaalde houdingen. Dit verschijnsel komt veel voor binnen de kappersbranche. Ongeveer de helft van de kappers heeft regelmatig last van pijn in de nek, schouders, pols of rug. Daarom stond deze webinar geheel in het teken van fysieke arbeidsbelasting. 

Om dit soort klachten te voorkomen presenteerde Yvonne aan de deelnemers de juiste werkhouding in verschillende situaties. Zo kwam aan bod dat het van belang is dat je knipt op aan de hand van de palm-palm methode. Hierbij knip je tussen borst- en schouderhoogte en zorg je ervoor dat de afstand tussen jouw hoofd en de klant maximaal 30 centimeter mag zijn. Bij deze presentatie werd rekening gehouden met verschillende soorten kappers van ambulante kappers tot kleine kappers, allemaal kwamen ze aan bod.

Een goede werkhouding is natuurlijk belangrijk, maar Yvonne drukte de deelnemers op het hart dat zij er op moet letten op tijd rust te nemen. Rust is namelijk het wondermiddel om als kapper jouw klanten te kunnen voorzien van een geweldige coupe zonder lichamelijke klachten.

Tot slot benadrukte Yvonne het belang van een regelmatig veranderende taakwisseling en werkhouding om zowel rug, nek en schouderklachten als spataderen te voorkomen. Ook spataderen komen namelijk regelmatig voor bij kappers. Deze verwijde aders zorgen voor zware, vermoeide of warme benen. Op lange termijn kan dit zelfs leiden tot ontstekingen, huiduitslag en verharding van de huid die jouw werk als kapper in gevaar brengen.

Gedurende de webinar was er sprake van een leuke interactie, waarbij meerdere keren werd gevraagd naar de ervaring, mening en kennis van de deelnemers. Wij willen de deelnemers via deze weg daarom nogmaals bedanken voor hun bijdrage aan de succesvolle laatste webinar.

Heb jij deze webinar helaas moeten missen? Binnenkort is hij terug te zien!


Klik hier om wel alvast de gezond werken regels door te nemen!


Benieuwd of jij veilig werkt?