Of je nou een werknemer, werkgever, ZZP’er of een andere functie binnen de kappersbranche hebt, iedereen dient rekening te houden met vrouwen die zwanger zijn of net moeder zijn geworden. Werkzaamheden en werktijden moeten aangepast kunnen worden als dat nodig is. Wij hebben een aantal punten op een rijtje gezet waar jij rekening mee kan houden en die ook van belang zijn voor jouw werkgever.


Aangepaste werktijden

Je hebt gedurende jouw zwangerschap en tot 6 maanden na de bevalling recht op aanpassingen in je  werktijden en rusttijden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan extra pauzes, een geschikte ruimte om even te rusten en weet dat jouw werkgever je niet kan verplichten tot onregelmatig werk.


Lang staan

Als kapster sta je natuurlijk veel, dat vraagt veel van zwangere vrouwen. Het is daarom belangrijk om rekening te houden dat je niet te lang in dezelfde houding staat en wisselt van taken. Draag daarbij stevige schoenen en leg rustig je voeten omhoog bij pauzes.


Fysiek zwaar werk

Fysiek zwaar werk moet je als zwangere vrouw echt vermijden, voornamelijk in de laatste 3 maanden van de bevalling. Denk bijvoorbeeld aan zwaar tillen, vraag hiervoor collega’s of ze dit voor je willen doen.


Stress

Probeer stress te voorkomen gedurende je zwangerschap, dit kan namelijk grote gevolgen hebben voor je zelf en het kindje. Overleg hoe jouw werkdruk vermindert kan worden en of je werk- en pauzetijden aangepast kunnen worden. Daarnaast kan het ook helpen om veeleisende klanten over te dragen aan collega’s.


Chemische stoffen

Chemische stoffen kunnen schadelijk zijn, ga hier dus voorzichtig mee om. Lees altijd het etiket en de beschrijving op de verpakking. Voorkom daarnaast dat je huid en luchtwegen in contact komen met chemische stoffen, gebruik vloeistofdichte handschoenen en ventileer goed!


Borstvoeding en kolven

Onder werktijd heb jij het recht om te kolven en ook eventueel borstvoeding geven totdat jouw kindje 9 maanden oud is. Je mag maximaal ¼ van de werktijd hiervoor gebruiken, het loon dient doorbetaald te worden. Voor het voeden of kolven moet een geschikte ruimte beschikbaar zijn, als dit er niet is mag je een eigen plek regelen buiten de salon.


Klik hier voor nog meer uitgebreidere informatie over dit onderwerp


Benieuwd of jij veilig werkt?