Alle blogs

Terug in de kapsalon na een burn-outIn de huidige maatschappij is werkdruk een welbekend begrip. Met in het ergste geval een burn-out én lange periode van verzuim tot gevolg. De kappersbranche kent drukke en chaotische periodes die de nodige werkstress met zich meebrengen. Er zullen daarom zeker kappers zijn die thuis zitten met een burn-out. Dit is een hele vervelende periode, maar het moeilijkste van dit allemaal is om weer terug aan het werk te gaan in de kapsalon. In deze blog bespreken wij daarom een aantal tips om deze periode na een burn-out zo goed mogelijk door te komen! 

  

1. Trek op tijd aan de bel

Te veel werk op je nemen is vaak één van de oorzaken van een burn-out. Zorg ervoor dat je dit bij jouw terugkeer in de kapsalon voorkomt. Trek meteen aan de bel indien jij ook maar één keer een gevoel van stress ervaart door jouw to-do lijst. Geef dit bij jouw leidinggevende en collega’s aan, zodat zij hier rekening mee kunnen houden en werkzaamheden van je over kunnen nemen. Zeg daarnaast voortaan nee tegen collega’s die werk bij jou neerleggen waar jij geen tijd voor hebt.


2. Let op jouw stemming

Het klinkt misschien een beetje suf, maar het bijhouden van een logboek gedurende een werkdag is een handig hulpmiddel. Schrijf in dit logboek de momenten van de dag die jouw energie geven én energie kosten. Wanneer jij dit dagelijks doet is de kans groot dat jij patronen bij jezelf ontdekt. Dit maakt het eenvoudiger om negatieve invloeden gedurende jouw werkdag te vermijden, waardoor jij niet weer in een negatieve spiraal terecht komt.


3. Niet alles hoeft perfect

Perfectionisme is een veel voorkomende eigenschap bij mensen die getroffen zijn door een burn-out. Keer terug in de kapsalon met de instelling goed is goed genoeg. Dit zal jou heel veel druk en stress besparen.


 4. Loop niet te hard van stapel 

Na een periode van thuis zitten is het logisch dat het een tijd kan duren, voordat jij jouw oude werkritme hebt teruggevonden. Zorg er daarom voor dat jij bij jouw terugkeer niet te hard van stapel loopt. Bekijk het met stapjes. Begin met één werkdag of twee halve dagen en bouw dit steeds een beetje meer op, zodra jij het gevoel hebt dat jij hier klaar voor bent.

 

5. Relax

Zorg ervoor dat jij bij het maken van jouw wekelijkse planning ook tijd inplant om heerlijk te kunnen relaxen. Zo zorg jij ervoor dat jouw lichaam kan bijkomen van de eventuele stress die je hebt ervaren tijdens het werk. Hiermee voorkom je dat vermoeidheid en spanning zich blijven opstapelen. Maak bijvoorbeeld een mooie wandeling in de natuur, ga heerlijk in bad of kijk je favoriete serie en kom volledig tot rust.


Benieuwd of jij veilig werkt?