Alle blogs

Shampoo bars: alle ins en outsHaren wassen met een blok zeep waar shampoo in zit? We kijken er niet meer van op. Het verschijnsel van de shampoo bar, zoals deze zeepreep ook wel wordt genoemd, is niet heel nieuw meer. Maar er worden wel nog steeds nieuwe varianten op de markt gebracht. Wat zijn de voor- en nadelen van de shampoo bar? En zijn deze bars ook salon- proof? Je leest het in deze blog!


Wat is een shampoo bar?

Een shampoo bar is een groot, stevig blok met zeep waar shampoo in zit. De shampoo is dus niet vloeibaar zoals de meeste shampoos uit een fles. De shampoo bar wordt ook wel haarzeep, shampoo blok, shampoo reep of zeepreep genoemd. Een shampoo reep bevat, in tegenstelling tot de vloeibare versie, geen water. Ook bevat de reep naar verhouding meer natuurlijke oliën dan de variant uit de fles.


De voordelen van de shampoo bar

Shampoo bars zijn makkelijk te gebruiken, gaan heel lang mee, zijn makkelijk mee te nemen op reis en milieuvriendelijk. Dit maakt de shampoo repen vooral geliefd onder consumenten. Om de shampoo bar te gebruiken kan je eerst de zeep op je handen smeren, maar je kunt de reep ook direct op het haar aanbrengen. Je koopt de shampoo bars vaak in papieren zakjes of kartonnen doosjes. Shampoo bars van normale grootte (zie foto’s voor voorbeelden) kunnen tot wel 80 wasbeurten mee. Veel langer dan gewone vloeibare shampoo uit de fles dus! De zeeprepen zijn veel beter voor het milieu omdat ze voor minder plastic afval zorgen. Reizigers zijn dol op de shampoo bars omdat ze gewoon in de koffer mogen en niet kunnen lekken. Zo hoef je, wanneer je met het vliegtuig op vakantie gaat, je vloeibare shampoo niet meer over te gieten in kleine doorzichtige flesjes.De nadelen van de shampoo bar

Het lijkt alsof er alleen maar voordelen aan het gebruik van de shampoo bar zitten. Maar niets is minder waar! Zo geven veel gebruikers aan dat hun haar vetter aanvoelt omdat er meer wasachtige materialen in de repen zitten. De oliën die in shampoo bars zitten reageren wanneer deze in aanraking komen met water. Dit zorgt voor het vettige, wasachtige laagje dat in het haar achterblijft. Shampoo bar fans hebben een manier gevonden om dit vettige laagje te voorkomen; zij spoelen hun haar na met appel cider azijn. Dit azijn verwijdert het overtollige vet dat is achtergebleven na het gebruik van de reep. Ook kan de shampoo bar voor meer klitten in het haar zorgen wanneer deze direct op het haar gebruikt wordt.


Vanwege het vettige laagje dat achterblijft in het haar na het wassen met een shampoo bar, is het gebruik van de bar in de salon niet direct aan te raden. Wel gaan de zeeprepen heel lang mee en zijn ze beter voor het milieu dan de gewone vloeibare shampoo. Wat vind jij? Ga jij de shampoo bar uitproberen?Bronnen:

The Spruce Crafts

The Yellow Bird

Etsy.com

JudyCasey

So Green So GoodBenieuwd of jij veilig werkt?