Alle blogs

Zo belangrijk is het hebben van structuur - juist nu je thuis zitMet je vaste werkdagen of afspraken met klanten, creëer je vaak een ritme zonder dat je het doorhebt. Maar nu kappers niet werken en thuis moeten blijven, vervalt dit al snel en kunnen de dagen onregelmatig worden. Zonder werk kan het lastig zijn je vaste ritme aan te houden, zeker nu je je veel minder gebonden bent aan tijden. Dat klinkt misschien aantrekkelijk, maar het behouden van structuur kan een extra grote uitdaging vormen.

Toch is het van groot belang wel een vast ritme te hebben, juist nu je thuis zit. Volgens de GGZ is het hebben van structuur bevorderlijk voor je welzijn. Het geeft houvast en zorgt voor duidelijkheid en overzicht. Leef je onregelmatig en is elke dag anders, dan moeten je lichaam en geest zich steeds aanpassen aan de nieuwe situatie. Dit kost veel energie! Het kan je ook een gesprek aan voldoening geven en zorgt dat je dingen sneller voor je uitschuift.

Om je ritme stabiel te houden, heeft de Healthy Hairdresser 8 tips voor je!

Vaste tijden 
Probeer op een vaste tijd te gaan slapen en op te staan. Je zult zien dat dit na een paar dagen als vanzelf gaat, omdat je lichaam went aan deze tijden. Dit geldt ook voor eten. Sla geen maaltijden over, maar nuttig je maaltijden op vaste tijdstippen. Als het je helpt, kun je ook afspreken met vrienden of collega’s om op vaste tijdstippen met elkaar te (video)bellen. Zo voorkom je het gevoel van isolatie waarmee je te maken kan krijgen als je niet mag werken.

Hou vaste tijden aan en begin je dag zoals gewoonlijk!


Kom je bed uit 
Sta wel op tijd op. Elke dag lang uitslapen maakt dat je een deel van je dag mist, je dag weer korter duurt en uiteindelijk je bedtijd weer later wordt. Voor 9:00 uit bed komen is voor de meeste mensen goed vol te houden.

Maak je klaar zoals gewoonlijk 
Al is het enige uitje van vandaag naar de supermarkt, het is belangrijk om je klaar te maken zoals gewoonlijk. Neem een douche, kleed je aan en doe wat je normaal ook zou doen. Zo voorkom je het slome gevoel van een pyjama-dag en hou je het ritme vast.

Sport
Het ontbreken van structuur kost energie, zoals hierboven uitgelegd. Om je energie op te peppen (en je lichaam actief te houden van het thuiszitten) kun je gaan sporten. Ga een rondje hardlopen (wel alleen), maak een stevige wandeling, volg een livestream of doe een online workout.

Ga naar buiten voor frisse lucht en blijf in beweging!


Frisse lucht 
Zelfs premier Rutte benoemde het: de frisse neus. Als je thuis zit, kan het zijn dat je minder vaak buiten komt. Buitenlucht zal je goed doen! Loop daarom een rondje in het park (blijf drukke plekken vermijden), ga aan de slag in je tuin of klap je balkonsetje uit. Zeker nu er mooie dagen aankomen!

Maak een to-do list 
Maak een plan voor je dag of zelfs week. Het voltooien van taken geeft een gevoel van voldoening. De minst leuke karweitjes als eerste doen zorgt voor extra motivatie voor de rest van de dag!

Vind iets te doen 
Je hebt alle recht om bij de pakken neer te zitten in deze onzekere tijd. De crisis raakt jou als ondernemer, werkgever of werknemer natuurlijk hard. Maar om toch je tijd goed te benutten en je ritme te kunnen behouden, is het aan te raden om iets te ondernemen. Start bijvoorbeeld met vrijwilligerswerk bij jou in de buurt (op veilige afstand en alleen als je niet ziek bent), pak een oude hobby op of start met een klusje dat al lange tijd op je wacht.

Wees realistisch 
Maak een realistische voorstelling van het ritme dat bij jou past. Ben je van nature geen ochtendmens, dan hou je het niet vol als je als doel stelt om elke ochtend om 7:00 te gaan hardlopen.

Al ben je het thuiszitten misschien al beu, blijf positief. Samen wachten we af tot de situatie toelaat om weer aan de slag te kunnen. Tot die tijd: blijf gezond en veilig!

Benieuwd of jij veilig werkt?