Alle blogs

De achterkant van je tube handcrème: welk ingrediënt doet wat?

02 juni 2020

02 juni 2020

Nu de salons weer open zijn, krijgen je handen weer te maken met nat werk, het dragen van handschoenen en soms chemische haarproducten. Op aanraden van het RIVM blijf je ook steeds je handen wassen. (Elk uur!) Zaak om je handen goed verzorgen, dus. Maar hoe? De achterkant van je tube handcrème is niet altijd makkelijk te begrijpen. The Healthy Hairdresser zet 't voor je op een rij.


Wist je dat…

  • De indeling van het etiket op je crème is wettelijk is vastgesteld? De INCI is het internationale systeem voor de benaming van cosmetische ingrediënten. Zo kun je ze makkelijk opzoeken en controleren.
  • De bestanddelen op volgorde staan van hoeveelheid? Het eerste bestanddeel komt dus het meeste voor in je crème. Meestal is dit aqua (water)


Welke bestanddelen komen veel voor?

Water
Water (aqua) is vaak het eerste ingrediënt op het etiket. Goed voor de hydratatie? Dat lijkt een logische link, maar niets is minder waar: water op je huid onttrekt juist vocht, vandaar de droge huid na veel nat werk. Het water in je cosmeticaproduct heeft een andere werking, namelijk de verbetering van opname van wateroplosbare ingrediënten, zoals vitamine C.

Water op je huid onttrekt juist vocht, vandaar de droge huid na veel nat werk.


Glycerine
Dit bestanddeel wordt gemaakt van plantaardige oliën, maar behoort tot de groep alcoholen en is oplosbaar in water. Wist je dat het ook een lichaamseigen stof is? Het is te vinden in de hoornlaag, de bovenste laag van de huid. In een cosmeticaproduct is glycerine een humectant: een stof die vocht vasthoudt en aantrekt in de huid én je crème smeerbaar maakt.  

Glycerine kan zich kan binden aan water en helpt zo het bij het hydrateren van de huid en het versterken van de huidbarrière.


Cetearyl alcohol
In cosmetica worden verschillende soorten alcohol gebruikt. Een veelgebruikte is cetearyl alcohol. Deze doet dienst als emulgator en maakt de handcrème dikker en smeerbaar. Normaalgesproken staat alcohol bekend als uitdrogend, maar deze soort is juist verzachtend.


Paraffine 
Dit is een minerale olie (ontstaat bij de verwerking van aardolie) zonder geur of kleur. Een andere bekende variant is petroleum jelly, die je vast kent als Vaseline. Minerale olie is occlusief, wat betekent dat het een laagje over de huid legt en zo een barrière vormt. Door dit laagje wordt voorkomen dat de huid meer vocht verliest, en is het een populair ingrediënt voor hydraterende handcrèmes.

Let op: Je huid kan er zo gewend aan raken, dat de natuurlijke vochtbalans wordt verstoord. Zo wordt je huid ‘verslaafd’ aan de crème en blijf je ermee smeren.



Lanoline 
Een variant op de eerder genoemde minerale oliën is lanoline, dat wordt gewonnen uit het vet uit schapenwol. Wolvet beschermt schapen tegen wind en kou, en doet hetzelfde voor jouw handen!

Let op: Als je een gevoelige, droge en beschadigde huid hebt (en bijvoorbeeld last hebt van kapperseczeem) kan het zijn dat je huid minder goed reageert op lanoline en is het aan te raden dit bestanddeel te vermijden.


Phenoxyethanol
Dit is een conserveermiddel als alternatief voor parabenen. Het heeft antibacteriële eigenschappen, wat je handcrème langer houdbaar maakt. Phenoxyethanol kan uitdrogend en ontvettend zijn, waardoor de huid geïrriteerd kan raken. Dit is het geval bij hoge concentraties. Cosmetica bevat daarom maximaal 1% van dit ingrediënt. Goed om te weten! 


Palmintinezuur en stearinezuur
Deze zuren worden gebruikt als emulgator en stabilisator: de handcrème wordt smeerbaar en stevig. Palmintinezuur wordt gewonnen uit palmolie, stearinezuur uit katoenzaadolie. Ze hebben verzachtende eigenschappen en zijn terug te vinden in producten voor een droge huid.


Wat zijn aanraders om naar te zoeken?


UV-filter

De grootste veroorzaker van huidveroudering: beschadiging door de zon! Het is daarom aan te raden om een handcrème te zoeken met een UV-filter. Een goed beschermde huid zal niet alleen minder snel pigmetvlekjes en rimpels krijgen (fijn natuurlijk), maar ook langer elastisch en gezond blijven. Zo is je huid langer beschermd tegen invloeden van buitenaf, zoals de soms chemische producten die in de salon worden gebruikt. 

Een veelgebruikt UV-filter is 4-aminobenzoic acid (PABA). Dit ingrediënt trekt in de huid. Als alternatief zijn pigmenten (zoals titaandioxide en zinkoxide), die niet in de huid trekken maar de straling terugkaatsen. Een filter op basis van pigmenten is te herkennen aan een witte waas op de huid.


Hyaluronzuur 

Zuur klinkt agressief, maar hyaluronzuur (hyalurnonic acid) is juist een fijn ingrediënt in je handcrème. Dit molecuul bevindt zich van nature in de huid en bindt zich aan water (een gram zuur kan zes liter water vasthouden), waardoor de huid gehydrateerd, soepel en stevig blijft. Ook wordt de natuurlijke beschermlaag van de huid versterkt en is de huid beter bestand tegen vrije radicalen.


Aloë vera

Een van de makkelijkste kamerplanten én een geliefd product voor het verzorgen van de huid. Aloe vera staat bekend als kalmerend en verzachtend en heeft tevens een ontstekingsremmende werking. Fijn als je last hebt van een trekkerige huid op de handen, bijvoorbeeld na veel nat werk.


Oliën 

Vol met gezonde vetzuren en antioxidanten, zijn oliën geliefde bestanddelen in handcrème. Als onderdeel van een handcrème zorgt olie ervoor dat vocht in de huid minder snel verdampt, waardoor het wordt vastgehouden en de huid zo soepel en zacht wordt. Puur is het gebruik van olie ook fijn, maar minder handig, omdat het glibberig aanvoelt en meestal niet zo snel intrekt. Veelgebruikte oliën zijn:

  • Amandelolie (prunus amygdalus dulcis)
  • Arganolie (argania spinosa)
  • Avocado-olie (persea gratissima)
  • Jojoba-olie (simondsia chinensis)
  • Kokosolie (cocos nucifera)


Welke bestanddelen kun je beter vermijden?


Parabenen
Als er water in je crème zit, is een conserveringsmiddel nodig om schimmel- en bacteriegroei tegen te gaan. Populaire bewaarstoffen zijn parabenen, die vaak te herkennen zijn aan de volgende INCI-namen:

  • Benzylparabeen
  • Butylparabeen
  • Ethylparabeen
  • Methylparabeen
  • Propylparabeen

Parabenen zijn te vinden in zo’n 90% van de cosmeticaproducten en er is slechts een kleine hoeveelheid van nodig. Toch zijn de meningen erover verdeeld; parabenen kunnen tot in de huid doordringen en zouden effect hebben op de natuurlijke hormoonhuishouding. Heb je een gevoelige huid die snel reageert op stoffen? Vermijd dan in elk geval de volgende bewaarstoffen:

  • Methylchloroisothiazolinone
  • Methylisothiazolinone
  • Quartenium-15


Parfum
Het laat je handcrème zo fijn ruiken, maar is wel de nummer één veroorzaker van huidproblemen: parfum. Als je een gevoelige huid hebt, zal je het direct merken als er parfum in je handcrème zit, door bijvoorbeeld roodheid, irritatie en jeuk. Maar ook bij een normale huid zou parfum problemen kunnen opleveren. Het blijft een irriterende stof, waardoor je huid op den duur makkelijker vatbaar is voor ontstekingen.


Hopelijk heb je nu wat meer kennis over de achterkant van je tube crème. Wil je meer weten of heb je vragen? Neem dan gerust contact op (vul het formulier hieronder in of stuur een berichtje op Facebook of Instagram). 

Heb je last van je handen, bultjes/plekjes/jeuk op de huid? Het kan zijn dat je (een beginnende vorm van) kapperseczeem hebt. Wees er op tijd bij en lees er hier meer over! 


Bronnen: 

www.nvdv.nl 
www.hollandandbarrett.nl
www.ncv-cosmetica.nl
www.dr-jetskeultee.nl
www.drleenarts.com




Benieuwd of jij veilig werkt?