Alle blogs

Houdbaarheid haarproductenWanneer we etenswaren kopen staat daar vaak een “ten minste houdbaar tot” datum op. Zo weet je tot wanneer het voedsel veilig is om te eten. Op cosmetica en haarproducten zie je deze datum echter nooit op de verpakking staan. Maar is dat wel nodig? Of kan je een haarspray van 1 jaar oud gewoon veilig gebruiken en kleurt een haarkleur van 3 jaar oud nog net zo goed? In deze blog zoeken we het voor je uit!


Hoe ziet de houdbaarheidsdatum op haarproducten eruit?


Er gelden specifieke regels voor de houdbaarheidsdatum op professionele haarproducten. Zo moet er verplicht een houdbaarheidsdatum op producten zitten die minder dan 30 maanden (=2,5 jaar) houdbaar zijn, in combinatie met het symbool van een open potje. Producten die langer dan deze 30 maanden houdbaar zijn, bevatten alleen een symbool met een open potje. Een datum is dan niet verplicht.


Haarproducten die korter dan 2,5 jaar houdbaar zijn

Het symbool met het open potje geeft dus aan hoe lang het product zijn kwaliteit waarborgt na opening. Bij producten waarvan de kwaliteit afneemt na minder dan 2,5 jaar, bevatten op de verpakking het symbool van het open potje met daarnaast een cijfer met een hoofletter M. De M staat voor het aantal maanden dat het product zijn kwaliteit behoudt na openen. Na deze periode staat de fabrikant van het product niet meer garant voor de werking. Op bovenstaande afbeelding is te zien dat dit product 6 maanden na openen zijn kwaliteit behoud.

Maar er zijn ook uitzonderingen op deze regels: haarproducten voor eenmalig gebruik en dichte verpakkingen (spuitbussen) bevatten het symbool van het potje niet.


En producten die ongeopend blijven?

Maar hoe lang de producten ongeopend houdbaar zijn, staat niet op de verpakking weergegeven. De houdbaarheid verschilt per product, verpakkingsmethodes, ingrediënten en conserveringsmiddelen. Zo weten we bijvoorbeeld dat biologische haarproducten minder lang houdbaar zijn dan reguliere haarproducten. Dit komt doordat deze natuurlijke ingrediënten en minder conserveringsmiddelen bevatten. Luchtdichte verpakkingen als haarspray of haarmousse zijn bijvoorbeeld erg lang houdbaar omdat deze verpakkingen zó verpakt zijn dat er geen andere stoffen bij kunnen komen die de houdbaarheid aantasten. Producten die koel, droog en donker bewaard worden, houden langer hun werkzame stoffen vast en behouden dus langer hun kwaliteit.


Conclusie

Hoe lang geopende haarproducten bewaard kunnen worden staat op de verpakking weergegeven. Producten met alleen een symbool van een potje – zonder getal met hoofdletter M- behouden hun kwaliteit voor minstens 2,5 jaar. Haarproducten die minder lang goed blijven hebben achter dit symbool een cijfer met M staan, wat de houdbaarheid in maanden weergeeft.

De houdbaarheid van ongeopende haarproducten hangt af van het product, verpakkingsmethodes, ingrediënten en conserveringsmiddelen. Producten die koel, droog en donker bewaard worden houden langer hun werkzame stoffen vast en behouden dus langer hun kwaliteit.Bronnen:

flair.be

haarwereld.nl


Benieuwd of jij veilig werkt?