Alle blogs

Hoofdluis in de kapsalon?



Dat is even schrikken! Je wilt beginnen met het knippen van een klant, zie je net op tijd dat hij/zij hoofdluis heeft! Wat moet je nu doen? Welke tips kan je meegeven? Je leest het allemaal in deze blog!


Hoofdluis

Belangrijk om te weten is dat hoofdluis alleen bij mensen voorkomt. De luis voedt zich met bloed dat het via de hoofdhuid binnen krijgt. Luizen hebben de voorkeur om op warme, vochtige plekken te gaan zitten. Onder de pony, achter de oren en in de nek moeten daarom goed gecontroleerd worden op luizen. Hoofdluis brengt geen ziektes over en leidt alleen tot jeuk. Vooral kinderen tussen de 3 en 12 jaar hebben last van hoofdluis. Zij spelen vaak dicht bij elkaar of zelfs met de hoofden tegen elkaar waardoor de luis makkelijk over kan lopen en zo het andere kind kan besmetten. Na de zomervakantie is er vaak een uitbraak van hoofdluis, wanneer de kinderen na een lange vakantie zonder luiscontroles op school weer samen spelen. Het is een fabeltje dat hoofdluis vaker voorkomt op ongewassen haar. Het hebben van luizen heeft niks te maken met hygiëne!

Welke behandelmethode kun je aanraden?

Het is belangrijk om zo snel mogelijk te starten met de behandeling tegen hoofdluis. Deze begint met kammen, kammen en nog eens kammen! Door veel te kammen verwijder je de hoofdluis en de neten uit het haar. Deze behandelmethode heeft de voorkeur omdat hierbij nog geen medicijnen komen kijken. Veelvuldig gebruik van hoofdluismiddelen kan namelijk leiden tot resistentie. Raad de ouders van besmette kinderen altijd aan om besmetting van hoofdluis te melden bij de school van de kinderen. Preventief behandelen van hoofdluis heeft overigens geen effect.

Wanneer kammen niet genoeg resultaat levert kan een andere methode worden geprobeerd: 14 dagen grondig kammen in combinatie met een hoofdluismiddel. Herhaal na 1 week nogmaals de behandeling voor het beste resultaat. De shampoo, lotion of crème zijn verkrijgbaar bij de apotheek, de apotheker zal het beste middel aanraden. Lotions hebben vaak de voorkeur omdat deze de sterkste werking hebben. De gebruiksaanwijzingen op de fles moeten altijd zorgvuldig worden nageleefd! Kinderen met hoofdluis mogen niet zwemmen tijdens de behandeling; chloor heeft een nadelige invloed op de werking van de hoofdluismiddelen.

Soms zitten zelfs 2 weken na de behandeling nog neten in het haar. Deze zijn dood, maar zitten zo vast in het haar dat ze er lastig uit te krijgen zijn. Dode neten kunnen uit het haar worden geknipt of via een speciaal middel van de apotheek of drogist worden verwijderd.


Lees onze voorlichtingsbrochure hoofdluis voor de stap- voor- stap werkwijze van beide methodes!

Tips voor ouders

Volgens het Rijkinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is het niet (langer) nodig om beddengoed, meubels en kleding te reinigen bij een hoofdluisbesmetting. Er is namelijk geen wetenschappelijk bewijs gevonden dat luizen kunnen “overlopen” van voorwerp naar voorwerp.

Mochten de ouders toch kledingstukken of beddengoed willen wassen, raad aan om dit op minstens 60 graden te doen. Knuffels en dergelijke kunnen 10 dagen in een plastic zak of 1 nacht in een vriezer/vrieskou worden gedaan. Het reinigen van vloeren en meubels met de stofzuiger is vaak afdoende.  Stoffen meubels kunnen bij hardnekkige gevallen worden ingespoten met een luis dodende spray, die na opdrogen opgezogen kan worden met de stofzuiger.



Bronnen:

Chigacoparent.com

Stylecraze.com

mamasatwork.nl

 

Benieuwd of jij veilig werkt?