Alle blogs

Een veilige werkplek boven alles!



Het kappersvak is niet niks voor jouw lichaam. Je voert fysiek werk uit en staat bijna de hele dag. Om zo lang mogelijk dit mooie vak te kunnen uitoefenen is een veilige werkplek ontzettend belangrijk. In deze blog bespreken wij daarom de welbekende Arbowet en komen een aantal richtlijnen waar jij je als kapper aan moet houden aan bod! 

 

De Arbowet

De Arbowet is een Nederlandse wet met regels waar zowel werkgevers als werknemers zich aan moeten houden ter bevordering van de gezondheid en veiligheid op de werkvloer. Ook zijn er specifiek voor de kappersbranche afspraken gemaakt om van de kapsalon een zo veilig mogelijke werkplek te maken. Een aantal van deze afspraken zullen hierna worden behandeld.


De ruimte

Als kapper maak jij gebruik van verschillende attributen. Voor een veilig gebruik van deze attributen is genoeg ruimte een prioriteit. Zo mag de horizontale afstand tussen jou en het hoofd van de klant maximaal 30 centimeter zijn. Daarnaast moet er sprake zijn van een vrije ruimte aan de achterkant van de wasbak van minimaal 50 centimeter.


Ventilatie

Een lage luchtkwaliteit kan gezondheidsklachten zoals vermoeidheid, hoofdpijn en duizeligheid veroorzaken. Niet alleen bij jou als kapper, maar ook bij klanten. Dit wil je te alle tijden voorkomen en daarom moet jij zorgen voor een goede ventilatie in de kapsalon. Zorg er allereerst voor dat er voldoende niet-verontreinigde lucht aanwezig is. Daarnaast is het goed om één of meerdere ramen te openen indien de klant hiermee instemt. Wanneer de klant hier niet mee instemt zorg er dan voor dat jij regelmatig een pauze neemt om buiten een frisse neus te halen.


De schaar

De kappersschaar is een attribuut die jij hoogst waarschijnlijk elke knipbeurt in je handen hebt. Een juist gebruik van dit attribuut is daarom essentieel om fysieke klachten te voorkomen. Allereerst moet de schaar voorzien zijn van een pinksteun en nikkelvrij of nikkelarm zijn. Ook kan jij het beste gebruik maken van een offset-schaar. De offset-positie zorgt voor een vermindering van de spanning op je handspieren, waardoor de kans op overbelasting kleiner wordt.


De pompstoel

In iedere kapsalon staan wel één of meerdere pompstoelen. Bij een onjuist gebruik van deze pompstoel neem je een verkeerde houding aan dat de oorzaak van rug-, nek- en armklachten kan zijn. Zo is het belangrijk dat de hoogte van de rugleuning maximaal 50 centimeter is gemeten vanaf de zitting. Ten tweede mag de pompstoel niet belemmerend zijn bij het lopen of bewegen op de kappersfiets rondom de pompstoel. Als laatst is een ander belangrijk punt dat de pompstoel minimaal 45 graden op de poot kan draaien.


Klik hier voor alle gezond werken regels voor zo veilig mogelijke kapsalon! 



Benieuwd of jij veilig werkt?