Alle blogs

Discriminatie op de werkvloer

07 mei 2019

07 mei 2019


Helaas gebeurt het nog steeds, discriminatie op de werkvloer. Het nieuwsbericht van vandaag bewijst dit weer. Een 19-jarige Groenlose solliciteerde voor een stage bij AMI Kappers, maar kreeg niet het gewenste antwoord. De bedrijfsleidster stuurde per ongeluk een mail naar de 19-jarige ‘Dit is die ‘kamper’ wat moet ik daarmee?’

De 19-jarige, die anoniem wenst te blijven, vindt het een hele kwalijke situatie. Volgens haar vriend wordt ‘Kamper’ door de bewoners van de woonwagens beschouwd als een scheldwoord. De bedrijfsleidster is door de eigenaar van AMI Kappers van de zaak gehaald, maar mag waarschijnlijk wel gaan werken in een ander filiaal. Lees hier het hele nieuwsbericht.

 

Discriminatie wordt aangepakt 

Het is in Nederland verboden om onderscheid te maken tussen sollicitanten op basis van iemands achtergrond. Toch gebeurt dit vaker dan je denkt. Het is niet voor niets dat er verschillende maatregelen worden getroffen om dit tegen te gaan. Uitzendbureau Unique heeft dit jaar bijvoorbeeld voor de tweede keer de ‘Week van het anonieme CV’ georganiseerd. In deze week gaan consultants alleen op pad met een anoniem CV. Ook staatssecretaris Tamara van Ark pleit in een nieuw wetsvoorstel ervoor om werkgevers die discrimineren te beboeten.

Helaas is het nog niet zo makkelijk om dit te checken. Want wanneer is nou iets echt discriminatie en wanneer is iemand afgewezen omdat hij/zij niet goed genoeg is? Wij helpen werkgevers vast een beetje op weg met maatregelen tegen discriminatie.

 


Wat kan je als werkgever doen om discriminatie te voorkomen? 

  • Laat aan je werknemers weten dat discriminatie niet geaccepteerd wordt.

  • Spreek daders aan op hun gedrag.

  • Bespreek discriminatie in het teamoverleg en in functioneringsgesprekken. 

  • Noteer klachten en bespreek deze in het teamoverleg.

  • Geef werknemers het gevoel dat ze met hun werkgever kunnen praten als ze ergens mee zitten.

  • Stel zo nodig een vertrouwenspersoon aan en zorg dat werknemers over deze persoon worden geïnformeerd.

  • Geef zelf het goede voorbeeld. Maak geen onderscheid in het bedrijf en handel daar ook naar bij sollicitaties.

  • Zorg dat het personeelsbestand een goede afspiegeling is van de maatschappij. 

Doe de CHECKLIST ALGEMEEN om te kijken of jouw werkplek voldoet aan de regels.

 

Bronnen:

Benieuwd of jij veilig werkt?