Alle blogs

Coronavirus preventie- en hygiënemaatregelen in de salon

10 maart 2020

10 maart 2020

Disclaimer: dit artikel is gepubliceerd op 10 maart, nog voordat de maatregel werd getroffen om kapperszaken te sluiten. De informatie over het virus is actueel, maar preventiemaatregelen op de werkvloer zijn nu niet meer van toepassing.


Het coronavirus (COVID-19) is een hot topic, maar laten we ons tot de feiten beperken. Wat kan je in je salon doen aan preventie- en hygiënemaatregelen? In deze blog besteden we aandacht aan dit onderwerp.


COVID-19

Symptomen van het coronavirus
De meest belangrijke symptomen zijn: koorts (boven 38 graden), met daarbij luchtwegklachten zoals hoesten, kortademigheid en longontsteking.

Besmettelijkheid van het virus
De ziekte is overdraagbaar van mens op mens. Bij het niezen komt het virus uit neus, keel of longen naar buiten en via kleine druppeltjes vocht komt het vervolgens in de lucht. De druppeltjes blijven niet lang zweven, maar dalen snel neer. Op dit moment wordt ervan uitgegaan dat één persoon gemiddeld twee personen kan besmetten en hoe zieker iemand is, hoe meer hij het virus verspreidt.

Hoe snel kun je genezen na een besmetting?
Hoe snel een persoon geneest is afhankelijk van de ernst van de klachten. Personen met milde klachten genezen sneller (na een paar dagen) en mensen die in het ziekenhuis zijn opgenomen, hebben over het algemeen langer nodig om te herstellen (soms weken).

Preventie- en hygiënemaatregelen

- Was handen regelmatig met zeep en water, of gebruik een desinfecterende handgel op basis van alcohol.
- Hoest en nies in de binnenkant van de elleboog.
- Gebruik papieren zakdoekjes of tissues en gebruik deze slechts eenmaal.

Hoe zorg je voor een veilige werkplek?
- Communiceer de hygiënemaatregelen naar medewerkers. Let erop dat werknemers zich hieraan houden en elkaar erop aanspreken.
- Zorg voor voldoende handzeep, desinfecterende gel en tissues op de werkplek.
- Maak regelmatig schoon.
- Kies ervoor het ‘groeten zonder aanraking’ in te voeren op het werk. Hierdoor wordt de kans op besmetting aanzienlijk kleiner. Communiceer dit beleid naar werknemers, klanten en bezoekers.

Je hoeft geen mondkapjes te kopen voor je personeel. Het RIVM adviseert mondkapjes alleen voor medisch personeel.

Wil je meer informatie over coronavirus(preventie) in de salon? Bekijk dan de Q&A van ANKO. 
Wil je meer informatie over het coronavirus in het algemeen? Het RIVM is de meest betrouwbare bron van informatie.

Bron:
ANKO  


Benieuwd of jij veilig werkt?