Allergene belasting


Wat zijn schadelijke stoffen?

Schadelijke stoffen zitten in cosmetische producten met chemische en plantaardige ingrediënten, waar kappers dagelijks gebruik van maken. Bijvoorbeeld de producten die gebruikt worden bij het wassen, kleuren, blonderen, permanenten en stylen van haar. Deze producten bevatten stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid, als je ze inademt of op je huid krijgt. Zelfs bij plantaardige ingrediënten loop je kans op een allergische reactie.


Top 3 van huidaandoeningen

  • Contacteczeem of kapperseczeem
  • Nikkelallergie 
  • PPD

Lees verder als je meer wilt weten over deze aandoeningen.


Wat is kapperseczeem?

Kapperseczeem is misschien wel de bekendste beroepsziekte bij kappers. Eczeem is een ontstekingsreactie aan de huid. Vaak wordt het veroorzaakt door een allergie, maar op de handen komt het vaak door herhaalde irritatie van de huid.


Hoe ontstaat kapperseczeem?

Kapperseczeem kan ontstaan als je huid dagelijks en langdurig in aanraking is met water. Door het water raakt je huid verweekt en beschadigd. Hierdoor kunnen schadelijke ingrediënten van producten, zoals permanentvloeistoffen, fixatieproducten, haarkleuring, blondeerproducten en shampoo makkelijk indringen. De gevolgen kunnen groot zijn. Het gevolg is dan eczeem of zelfs contact-allergisch eczeem.


Tips en tricks om kapperseczeem te voorkomen

Kapperseczeem is te voorkomen als je vanaf het begin op een veilige en gezonde manier aan het werk gaat. Hier vast een aantal tips:

  • Probeer nat werk te beperken tot maximaal een half uur van elk uur nat. Als je meer dan de helft van de werktijd nat werk verricht, dan is dit zeer ongezond. Deze beperking geldt niet als je met de juiste handschoenen werkt. 
  • Droog je handen na nat werk goed af. Let hierbij op dat je ook de plooien in je huid, zoals de huid tussen je vingers, ook goed afdroogt. Gebruik hiervoor altijd een schone handdoek of tissue. 
  • Gebruik bij het wassen van het haar PVC-handschoenen met een lange manchet. 
  • Beperk het dragen van handschoenen tot maximaal 4 uur per dag. 
  • Maak kleur-, blondeer- en permanentmiddelen op de juiste manier klaar in de chemiehoek. 
  • Gebruik bij het kleuren, permanenten of blonderen van het haar handschoenen die gemaakt zijn van nitril. 
  • Werk netjes, ook in chemiehoek!


Alles over nikkelallergie

Nikkelallergie ontstaat door intensief contact met nikkel. Nikkel is een metaal dat gebruikt wordt in kappersmaterialen, maar bijvoorbeeld ook sieraden of piercings. Nikkelallergie kun je voorkomen door gebruik te maken van nikkelarm- of nikkelvrij kappersgereedschap.


PPD

PPD is de afkorting voor Para-PhenyleneDiamine en wordt gebruikt om henna donker of zwart te maken. Allergie voor haarkleurmiddelen met PPD kun je krijgen na gebruik van een tijdelijke hennatatoeage met daarin PPD. Ook bij haarkleurmiddelen die voldoen aan de Europese regelgeving, bestaat dat risico.


Hoe herken ik PPD?

Met je neus! Natuurlijk henna ruikt naar hooi, grenenhout of etherische olie. Henna met PPD is geurloos of heeft een chemische lucht. Een (zwarte of donkere) henna-tatoeage die korter dan 1 uur hoeft in te werken, is per definitie verdacht van PPD.


Sieraden verboden

Hand- en polssieraden vormen een risico, omdat vocht en irriterende bestanddelen hieronder kunnen achterblijven. Het is dus niet toegestaan om hand- en polssieraden te dragen tijdens het werken met water en haarcosmetica. Toch last van kapperseczeem? Door de juiste maatregelen te nemen, kun je het vak meestal gewoon blijven uitoefenen.


Pas op voor je luchtwegen

Bepaalde producten en werkzaamheden kunnen leiden tot irritatie en ontsteking van de luchtwegen. Denk aan het verwerken van blondeerpoeder, het aanmaken en gebruiken van permanentvloeistoffen en kleurproducten en het gebruik van spuitbussen. Deze producten kunnen astma, bronchitis of andere luchtwegaandoeningen verergeren. Ze vormen niet alleen een gevaar voor jou, maar ook voor de klant. Probeer zo veel mogelijk gebruik te maken van stuifarme, stuifvrije producten of pompverstuivers. Vaak kunnen klachten aan de luchtwegen ook verminderd worden door ervoor te zorgen dat je werkzaamheden geregeld afwisselt. Hierdoor ben je niet te lang in contact met bijvoorbeeld water of chemische stoffen.

Ongeveer 30% van de kappers heeft wel eens jeuk aan de handen, last van huidirritatie of eczeem. Veel kappers zien de noodzaak van het melden van de klachten niet, vandaar dat het exacte percentage lastig te meten is. De verwachting is dat het percentage nog hoger ligt. 


Heb je nog steeds vragen? Neem dan contact op met de kapperspoli. Dat kan door te mailen naar info@huidenarbeid.nl of te bellen naar 088 0055 900