Samen sterk terug...

De Coronacrisis heeft veel teweeg gebracht in de kappersbranche, maar gelukkig mochten we vanaf 11 mei weer aan het werk. Mét de nodige regels en eisen. The Healthy Hairdresser besteedt daarom extra aandacht aan veilig en gezond werken. Zowel ter verbetering van jouw werk als ter voorkoming van verdere verspreiding van het virus.

...en veilig weer aan de slag.


Tips van de Healthy Hairdresser

De kappersbranche mag weer aan de slag, maar het virus heerst nog. Belangrijke zaken om aan te denken:

Ondanks dat de deuren van de zaak weer open mogen en kappers hun schaar weer mogen gebruiken, blijft het een bijzondere situatie. Opluchting speelt de boventoon, maar zaak blijft om voorzichtig te werk te gaan. Alleen als we allemaal de hygiënemaatregelen in acht nemen en goed voor onszelf en elkaar blijven zorgen, kunnen we voorkomen dat - ook met de heropening van de kappersbranche - het virus zich verder verspreidt.

Blijf in gesprek 
Het blijft belangrijk om samen in gesprek te blijven. Saamhorigheid laat zien dat je er niet alleen voor staat. Blijf met elkaar delen - zo blijft de betrokkenheid hoog. Wees ook altijd eerlijk. Voel je je niet goed? Blijf thuis en ziek uit. Wijs hier elkaar ook op.

Werkgevers: stel een vertrouwenspersoon aan
Jij en je werknemers hebben het met een contactberoep zwaar te verduren gehad in deze crisis, die ook nog niet over is. Het kan veel stress met zich meebrengen, waar niet iedereen even goed mee om kan gaan. Het is daarom van belang om een vertrouwenspersoon aan te stellen. Deze persoon kent de situatie, biedt een luisterend oor en kan de druk verlichten. Zo blijf je betrokken bij het welzijn van je werknemers en kun je samen sterk door deze crisis komen. Ook nu de zaak weer open mag.

Werknemers: neem contact op met de vertrouwenspersoon
Je mag je vak na een lange tijd van onzekerheid weer beoefenen. Hartstikke fijn, maar het kan ook spannend zijn om weer te werken. Misschien ben je toch bang  dat je besmet raakt of anderen besmet. Hou dit niet voor je, maar kijk met je werkgever/collega's/werknemers naar een passende oplossing. Kunnen de uren bijvoorbeeld anders verdeeld worden, of kun je alleen klanten behandelen die geen risiciogroep zijn? Blijf eerlijk naar jezelf en vraag hulp als je het nodig hebt. Om de druk van je schouders te krijgen, kan het helpen om in gesprek te gaan met een vertrouwenspersoon. Heb je klachten? Maak dan een afspraak met de bedrijfsarts.

Sluit je aan bij een bond
Wat je situatie ook is, je hoeft er niet alleen voor te staan. Je kan extra steun krijgen door je aan te sluiten bij een bond.

Ik ben werkgever
De ANKO is er voor jou. Het Corona Steunpunt van de ANKO is er speciaal om leden bij te staan.

Ik ben werknemer
Je kunt terecht bij CNV Kappers en FNV Mooi voor al je vragen over je werk en Corona. 

Ik ben zelfstandig ondernemer
Als ZZP'er kun je steun vinden en op de hoogte blijven bij het Corona Steunpunt van de ANKO en FNV Mooi