Zwanger en werken: veiligheid voorop voor jou en je baby

Verwacht jij een kindje? Van harte gefeliciteerd! Misschien ben je nog niet zwanger, maar wil je het wel graag of heb je een vriendin die zwanger is. Dan is het goed dat je dit artikel leest. We hebben namelijk op een rijtje gezet hoe je werken kan combineren met je zwangerschap (ook interessant voor klanten!).

Cosmeticagebruik

Er gaan als je zwanger bent altijd een hoop geruchten de ronde over welke cosmetica je wel of niet mag gebruiken, en of je wel of niet haren mag kleuren, etcetera. Het gebruik van cosmeticaproducten is in principe niet schadelijk, mits je je houdt aan de regels van het gebruik van het product. Wanneer het product niet veilig is voor zwangere vrouwen, staat dat aangegeven in de gebruiksaanwijzing. Lees deze dus goed! Wanneer er geen gebruiksaanwijzing bij het product zit, kan je het etiket doorlezen en onderzoeken op eventuele gevaarlijke stoffen. Er bestaat een cosmeticawet die fabrikanten verplicht om de producten veilig te maken voor alle gebruikers. Deze producten worden vervolgens uitgebreid getest, voordat ze worden verkocht.

Overgevoeligheid

Het is mogelijk dat de huid anders op cosmeticaproducten reageert wanneer je zwanger bent. Ook kan jij of een zwangere klant overgevoelig zijn voor de cosmeticaproducten: omdat je lichaam 50% meer bloed aanmaakt kan iemand die zwanger is heftiger reageren op bepaalde bestanddelen. Dit zorgt ervoor dat je tijdens het gebruik van bijvoorbeeld kleuringsmiddel of conditioner ineens erg misselijk kan worden of hoofdpijn krijgt. Houd daar dus rekening mee.

Iedereen is anders

Verder reageert ieder lichaam anders op de zwangerschap en moet je zelf ondervinden wat voor jou werkt. Zo kan je haar ineens in een hele andere groeicyclus terecht komen. Iedere haar doorloopt normaal een aantal groeifases tot hij uiteindelijk uitvalt, maar wanneer vrouwen zwanger zijn pakt dit vaak anders uit. Voor de ene vrouw betekent dit bijvoorbeeld dat de haarcyclus trager verloopt. Dat betekent dat de groeifase van het haar langer duurt, waardoor het haar dus langer groeit. Tegelijkertijd kan de fase waarin de haren uitvallen ook trager verlopen, waardoor je haar uiteindelijk dikker wordt. Bij een andere vrouw kan de haarcyclus weer veel sneller verlopen. Dit betekent dat het haar minder lang doorgroeit en sneller uitvalt. Daarom is het als je zwanger bent raadzaam om vaker je haar te laten knippen, want dan kunnen de verschillen in haartextuur worden weggeknipt.

Zwangerschapsverlof

Je hebt in principe recht op 16 weken zwangerschapsverlof (4-6 weken voor het bevallen en 10-12 weken na de bevalling). Wanneer de baby eerder komt dan gepland, mag je de weken die je nog vóór je zwangerschap overhad, optellen bij de weken na de bevalling. Verder heb je in sommige gevallen recht op een verlengd zwangerschapsverlof, wanneer je nog niet in staat bent om te werken na je verlof. Dit is tot maximaal een jaar na je bevalling en krijg je gewoon doorbetaald. Je wordt dan tijdelijk arbeidsongeschikt verklaard.

Praktische regels & tips

Tijdens je zwangerschap:

 • Wissel je taken en houding af
 • Vraag iemand anders om je voetpedalen bedienen (vooral in de laatste 3 maand)
 • Vraag iemand anders om iets voor je te tillen
 • Zorg ervoor dat je schoenen stevig zijn
 • Rust je voeten zoveel mogelijk (en leg ze dan omhoog)
 • Maak zoveel mogelijk gebruik van de kappersfiets
 • Ervaar zo weinig mogelijk stress en pas je daaraan aan: verlaag werkdruk, draag veeleisende klanten over en pas werk- en pauzetijden aan
 • Maak tijdens het gebruik van cosmeticaproducten gebruik van de juiste handschoenen en zorg voor voldoende ventilatie. Lees de gebruiksaanwijzing/het etiket goed door!

Zwanger & pas bevallen

Je hebt als zwangere en tot 6 maanden na je bevalling recht op aanpassing van de volgende punten:

 • Je hoeft niet te lang te staan.
 • Je hebt recht op regelmatige pauzes.
 • Je hebt recht op een afgesloten ruimte met rustbank/-bed.
 • Niemand mag je verplichten tot nachtdiensten, overwerken of onregelmatig werken.
 • Je mag het kindje tot 9 maanden na de bevalling borstvoeding geven. Hiervoor moet een afgesloten ruimte beschikbaar worden gesteld. Wanneer dat niet mogelijk is, mag je zelf een ruimte regelen.

Bronnen

 

CvAE
isditproductveilig.nl
Brabbels
Vakkappers
wellnessacademie.com

Benieuwd of jij veilig werkt?
Doe de zelftest