Palm-to-palm: In een knip een handige en makkelijke vaktechniek!

We weten allemaal hoe belangrijk het is om veilig, verantwoord en gezond te werken in het kappersberoep. Maar weten we ook hóe het moet? Vaak zijn het gewoon saaie regels, maar hier is een tip voor je om leuker en makkelijker veilig te werken: de palm-palm-methode! Deze methode is niet verplicht, maar heeft veel voordelen.

 

Voordelen van de palm-palm-methode

  • Minder belasting op je vingers, handen, polsen, armen, schouders en rug
  • Meer balans en stabiliteit

 

Wanneer gebruik je de palm-palm-methode?

De palm-palm-methode hoort bij het knippen aan de pompstoel. Daar is de optimale werkhoogte tussen borst en schouder, waardoor je schouders en ellebogen ontspannen laag hangen. De methode is bruikbaar bij de coupevorming aan de voorzijde, achterzijde en zijkanten.

 

Hoe gebruik je de palm-palm-methode?

Het belangrijkste is dat je je bovenarmen laag houdt en je polshouding ongeveer neutraal. De schaar kun je gewoon hetzelfde vasthouden als bij het knippen. Vergeet niet de pinksteun te gebruiken!

 

Voorpartij:

Om de techniek bij de voorpartij te gebruiken, moet je je handen een beetje kantelen. Als je gaat choppen kun je de methode ook gebruiken, leg je pink op de pinksteun en de punt van de schaar op je ringvinger. Dit zorgt voor goede stabiliteit. Niemand houdt van een uitgeschoten ingeknipte lok!

 

Bovenpartij:

Om de methode hierbij te kunnen gebruiken, moet de klant zo laag mogelijk zitten.
Je armen mogen immers niet boven de schouderlijn uitkomen.

 

Achterpartij:

Hiervoor is de palm-palm-methode heel goed te gebruiken, zowel in verticale als horizontale lijn. Gebruik van de pinksteun zorgt voor extra stabiliteit en controle!


Dus probeer het ook! Wie weet welke andere voordelen jij ondervindt!
Wil je de methode nog eens rustig doorlezen of wil je het overzicht uitprinten? 
Het PDF’je vind je hier.

 

Benieuwd of jij veilig werkt?
Doe de zelftest