Lesje haarkleuring, hoe en wat? 

Ik als kapper ken maar weinig klanten die hun natuurlijke haarkleur nog helemaal hebben. Er is zoveel keuze wat betreft haarkleuring! Je kunt voor natuurlijk gaan, of juist meer out of the box.


Maar hoe werkt haarkleuring eigenlijk? En hoe doe je het veilig?

Haar bestaat voornamelijk uit keratine, een soort eiwit. De natuurlijke kleur van je haar hangt af van de combinatie van de hoeveelheid van twee proteïnes eumalanine en phaeomelanine. De eerste zorgt voor een donkere kleur, de tweede voor een lichtere of rood haar. Als je ouder wordt neemt die kleur af, omdat beide proteïnes dan afwezig zijn.

Haarschubben

Wil je haar kleuren? Dan moeten de haarschubben geopend worden. Dat gebeurt door een chemische reactie dat kleurstof verbindt met de middelste laag van het haar, de cortex.

 

Haarkleuring

Permanente haarkleuring bestaat uit verschillende componenten. Waterstofperoxide en ammonia. Daarnaast bevat het ook kleurpigmenten die voor een nieuwe kleur moeten zorgen. Door dit mengsel zwelt de haar op zodat de haarschubben open gaan staan. Dan zorgen de waterstofperoxide en ammonia dat de natuurlijke kleur verdwijnt en het kleurpigment zich kan hechten aan de binnenkant van het haar.

 

Bleken of ontkleuren

Je haar bleken of ontkleuren gebeurt met een hoog percentage waterstofperoxide. Er wordt alleen geen ander kleurpigment aangebracht zoals dat bij het kleuren van het haar wel gebeurt.

 

Verzorging

Alhoewel haarkleuring van nu vaak van goede kwaliteit is moet de klant het zo goed mogelijk verzorgen.

 

Veilig te werk gaan
  • Maar hoe kleur en ontkleur je veilig? Natuurlijk moet je er voor zorgen dat de klant tevreden is, maar jij moet ook je eigen veiligheid waarborgen. Werken met chemische stoffen is niet niks.
  • Maak daarom zoveel mogelijk gebruik van haarkleuring in een gesloten spuitbussysteem of een ander gesloten doseer- en mengsysteem
  • Gebruik je haarkleuring uit een tube? Zorg ervoor dat deze aan de buitenkant schoon is én blijft.
  • Maak gebruik van wegwerphandschoenen bij het bereiden, mengen, opbrengen en uitspoelen van haarkleuring en haarspoelingen. Deze handschoenen zijn gemaakt van nitril, zijn poedervrij en vrij van rubberversnellers.
  • Knip het haar zoveel mogelijk voordat het gekleurd wordt.

 

 

Bron

Benieuwd of jij veilig werkt?
Doe de zelftest