8x de beste haarverzorgingtips

Dat haar belangrijk is om te verzorgen weet iedereen, de vraag is alleen hoe je dat het beste kan doen. Er zijn altijd een hoop fabels op gebied van haarverzorging. Iedereen weet er altijd wel iets over te zeggen, maar de tips spreken elkaar vaak tegen. Herkenbaar? In deze blog geven wij je de beste haarverzorgingtips.

 

1. Vermijd chemische producten

Het gebruik van milde haarverzorgingsproducten is beter dan het gebruik van chemische producten. Bij overmatig gebruik van te veel chemische producten is het namelijk mogelijk dat het haar afbreekt. Vermijd daarom ook agressieve shampoo en conditioner en gebruik in plaats daarvan producten die vrij zijn van alcohol en siliconen.

 

 

2. Voorkom gespleten haarpunten

Er zijn een aantal redenen waarom haarpunten gauw splijten. Het haar hard borstelen is daar één van, borstel het haar dus voorzichtig en niet te vaak (voorkomt ook vet haar!). Ook is het beter om het haar te borstelen wanneer het droog is. Dan gaat het niet alleen makkelijker, maar het voorkomt ook dat het haar breekt. Wil je het echt goed doen? Borstel dan alleen met een borstel van zwijnenhaar. Deze borstels zorgen voor een weinig klitten, een schone hoofdhuid en glanzende haren. Haarpunten kunnen ook erg makkelijk splijten, wanneer het haar te vaak gestyled of gekleurd wordt. Pas hier dus mee op en houd het haar in goede conditie. Uiteindelijk voorkom je beschadigd haar echter niet, daarom moet het haar om de twee maanden geknipt worden.

 

 

3. Stop strakke haarstijlen

Haar dat strak naar achteren wordt gebonden in een staart, knot of vlecht is erg slecht voor het haar. Strakke haarstijlen kunnen ervoor zorgen dat de haarzakjes en haarwortels beschadigd raken. Doe je haar in plaats daarvan in een gewone staart, losse knot of steek het op een andere manier op. Dit vereist maar weinig haar producten en is veel beter voor het haar.

 

 

4. Gebruik beperkte styling

Vermijd haar stijlen, krullen, permanenten en verven ook zoveel mogelijk. Het zal niet heel veel schade opleveren om het haar een keer te stylen, maar wanneer het vaak gebeurt legt het toch redelijk veel druk op het haar. Bovendien zorgt dit sneller voor gespleten haarpunten.

 

 

5. Te vaak wassen

Dit heb je vast en zeker vaker gehoord, maar was het haar bij voorkeur niet te vaak! Hier wordt het haar droog van en verliest de natuurlijke oliën. Hoe minder het gewassen wordt, hoe meer we natuurlijke oliën toelaten om onze schedel te voelen. Hierdoor wordt er minder talg geproduceerd en wordt het haar steeds minder snel vet. Was het in plaats van vaak, liever met een shampoo van goede kwaliteit. Zoek een shampoo die geen parabenen en sulfaten bevat, want deze chemicaliën zijn slecht voor jou én voor het milieu. In plaats daarvan is het beter om een natuurlijke shampoo te gebruiken. Was je het toch liever iedere dag? Gebruik dan een shampoo die gemaakt is voor dagelijks gebruik. Deze shampoos zijn zo mild dat ze eventueel iedere dag gebruikt zouden kunnen worden. Het laatste punt waar je rekening mee moet houden is dat ieder haartype een verschillende shampoo nodig heeft, zoek dus van te voren uit welke shampoo het beste bij welk haartype past!

 

 

6. Voeding

Gezond haar wordt van binnenuit opgebouwd en begint bij gezonde voeding. Je haar bestaat voornamelijk uit proteïnevezels, wat ervoor zorgt dat het haar elastisch is en herstelt na beschadiging. Om dit goed te kunnen verzorgen moet je veel proteïnen, groente, fruit en volkoren granen eten. Een tekort aan mineralen kan uiteindelijk haaruitval veroorzaken. Zorg er daarom voor dat je genoeg ijzer (helpt zuurstof door het lichaam te transporteren), omega3-vetzuren (zorgt voor gezond haar), vitamine C (verzorging van het haar) en zink (aanmaak en reparatie van weefsel) binnen krijgt om haaruitval te voorkomen en het haar gezond te houden. 

 

 

7. Spoel je haar met koud water

Brrrr.. Zul je wel denken! Het is inderdaad niet fijn om te doen, maar het is wel goed voor je haar. Door het haar aan het einde van de douchebeurt nog even met koud water door te spoelen kan het haarzakje sluiten, waardoor de oliën langer aanwezig blijven bij de hoofdhuid en in het haarzakje. Een bijkomend voordeel is dat het licht weerkaatst, waardoor het haar meer glanst.

 

 

8. Laat je haar natuurlijk drogen

Het is het beste om je haar aan de lucht te laten drogen en dus niet door te wrijven of te föhnen. Wrijven zorgt ervoor dat je haarzakjes verzwakt worden en het haar er broos en dof uitziet. Daarnaast reageert gezond haar niet goed op hitte, dus föhnen kan veel schade aanbrengen voor het haar. Als je niet genoeg tijd hebt om je haar aan de lucht te laten drogen is het het beste om je haar te föhnen op de koudste stand, dit beperkt de schade aan je haar.

 

Met behulp van deze tips kunnen jij en je klanten het haar nog beter verzorgen. Dat is maar goed ook, want ons haar heeft het hard te verduren met dit weer. Wie kwam er vanochtend nog meer met een verwilderde bos haar aan op het werk? ;-)

 

 

 

Bronnen

 

Bronnen afbeeldingen

Benieuwd of jij veilig werkt?
Doe de zelftest